Providing Safety
Zijn twee veiligheidsschakelaars verplicht voor PLe/SIL3?

Zijn twee veiligheidsschakelaars verplicht voor PLe/SIL3?

Er is veel interesse in de vraag of men bij PLe applicaties verplicht is om 2 veiligheidsschakelaars toe te passen. Hier is regelgeving voor maar wat betekend deze betreffende ISO wet in de praktijk? 

Overdimensionering zorgt voor mechanische foutuitsluiting

Eén amGard Pro schakelaar behaalt PLe

Deze discussie wordt al jaren gevoerd maar is pas echt onder de aandacht gekomen sinds er in 2012 een notitie is toegevoegd aan tabel D8 van de ISO 13489-2-2012:

‘ For PLe a fault exclusion for mechanical (e. g. the mechanical link between actuator and contact element) and electrical aspects is not allowed. In this case redundancy is necessary’

Twee paragrafen uit de onlangs gepubliceerde EN ISO 14119 (de interlocks standaard) geven weer een iets andere kijk op de onderwerpen “Assessment van fouten” en “Foutuitsluitingen”. ‘Where an interlock system requires PLr e……… In order to achieve this it is normally not justifiable to exclude faults, such as broken actuators.’

‘There should be a proper selection of the device ensuring that the holding force (Fzh – see 5.7.4) of the guard locking device is sufficient…….. In this case the use of fault exclusion for breakage of the locking element does not necessarily limit the PL or SIL for the guard locking function.’

Wat betekent dit nu in de praktijk?
Duidelijk is dat de bovengenoemde normen verschillende opvattingen hebben over het al dan niet mogen toepassen van foutuitsluitingen. Waar er in het eerste voorbeeld nog wordt gesproken over “niet toegestaan” verandert dit in het tweede en derde voorbeeld al naar “normaal niet verdedigbaar” tot “hoeft geen belemmerende factor te zijn”. Desalniettemin is de gemeenschappelijke boodschap: Het breken van tongen/sleutels (hierna te noemen “actuators”) moet zeker worden meegenomen in de beoordeling bij PLe applicaties.

Bij gebruik van standaard veiligheidsschakelaars is dit begrijpelijk, aangezien het niet ongewoon is dat actuators afbreken met een fail-to-danger situatie als gevolg.

Bij het ontwerp van de Fortress amGard Pro kopmodules en actuators was het uitgangspunt om een onverwoestbare oplossing te creëren die voldoet aan de interlocks standaard. Door alle kracht dragende componenten te produceren uit overgedimensioneerd RVS, heeft Fortress Interlocks een actuator ontwikkeld die meer dan 50x de energie kan absorberen dan een standaard actuator en een kopmodule die meer dan 4.000KG aan trekkracht kan weerstaan. Het resultaat is een veiligheidsschakelaar die sterker is dan de deur en de scharnieren waarop deze is gemonteerd.

De overdimensionering, uitvoerige tests en de data van meer dan 3 miljard uur aan in gebruik zijnde producten geven Fortress Interlocks en TÜV SÜD het bewijs om te kunnen stellen dat men met amGard Pro een PLe veiligheidsschakelaar heeft zonder hier een tweede schakelaar bij hoeven te gebruiken.

Conclusie
Voor PLe applicaties moet er veel aandacht worden besteed aan de actuator. Wanneer een standaard actuator wordt toegepast, zelfs voor light-duty applicaties, moet een tweede veiligheidsschakelaar worden gebruikt. Als alternatief kan een veiligheidsschakelaar in combinatie met een contactloze schakelaar worden ingezet. Wanneer echter één Fortress Interlocks amGard Pro schakelaar wordt gebruikt (dus met een kopmodule en tong die sterker zijn de afscherming zelf) is dit de eenvoudigste manier om PLe te behalen.

Machinesafety-shop.com
Bekijk een selectie van onze veiligheidsschakelaars op www.machinesafety-shop.com.

Deel dit artikel:

LinkedIn
Twitter
Facebook

Laatste Artikelen

de ALPHA en BRAVO insluitingsbeveiligingen

Wat zijn de ALPHA en BRAVO insluitingsbeveiligingen hoe verhoogd het de veiligheid? De ALPHA en BRAVO zijn volledig mechanische beveiligingssystemen…

Fortress Sleutelgraveringen

Fortress houdt graveringen en sleutelnummers (differ) bij volgens de richtlijnen van ISO/TS 19837: 2018...

Connect met USP

Direct contact

Nederland
Van ’t Hoffstraat 4
2665 JL Bleiswijk
Nederland

+31(0)108224400
sales@usp-safety.com


Duitsland
Theodorstraße 105
40472 Düsseldorf
Duitsland

+49 (0)211 302 979 18
sales.de@usp-safety.com

Gerelateerde artikelen