Providing Safety
Veiligheidssleutel werkt als preventie van insluitingsgevaar

Veiligheidssleutel werkt als preventie van insluitingsgevaar

Wat is een noodontgrendeling? EN ISO 14119 definieert een noodontgrendeling als “mogelijkheid voor het handmatig, zonder hulp ontgrendelen van een vergrendeling vanuit de binnenzijde van het beveiligde gebied om deze te kunnen verlaten”

Veiligheidssleutel voorkomt machine herstart

Noodontgrendeling voorkomt opsluiting

Het ontgrendelen van de deurvergrendeling vanuit de binnenzijde van de beveiligde zone moet eenvoudig, zonder hulpmiddelen en ongeacht de bedrijfsomstandigheden van de installatie kunnen worden uitgevoerd.

Het ontgrendelen zal vervolgens zorgen voor een stop-commando. Het gebruik van de noodontgrendeling moet enkel vanuit de binnenzijde van het beveiligde gebied mogelijk zijn.

Samengevat zorgt een noodontgrendeling (escape release) ervoor dat iemand die opgesloten is in een beveiligde (afgeschermde) omgeving de mogelijkheid heeft deze te verlaten en hiermee een stop-commando aan de besturing geeft.

Wanneer is een noodontgrendeling vereist?
EN ISO 14119 schrijft hier veel minder over en vermeld enkel dat “afhankelijk van de applicatie additionele methodes of een noodontgrendeling benodigd zijn”. In praktijk betekend dit dat in een risico-inventarisatie voor het beveiligde gebied moet worden meegenomen of er een risico bestaat voor insluitingsgevaar. De volgende factoren moeten hierbij worden overwogen:
  • Bestaat het risico op volledige insluiting (full body access), oftewel kan je de ruimte inlopen of gaat het om een luik (part body access).
  • Is het beveiligde gebied groot of klein (is het eenvoudig te zien of iemand zich in de ruimte bevindt).
  • Zijn er plekken binnen de beveiligde zone waar iemand zich aan het zicht kan onttrekken
Maar een nood-ontgrendeling voorkomt toch geen ongeval?
Nee, dat doet het niet. Een noodontgrendeling biedt alleen de mogelijkheid voor een ingesloten persoon om de ruimte te kunnen verlaten. Daarnaast zal de installatie alleen stoppen wanneer de ingesloten persoon al bij de deur is (waar de noodontgrendeling is geplaatst).

Voorkomen is beter dan genezen
Veiligheidssleutels (safety keys) voorkomen dat er een ongeval kan plaatsvinden.
Veiligheidssleutels zorgen ervoor dat de deurvergrendeling (interlock) wordt geblokkeerd wanneer de deur is geopend. Wanneer er aan alle veiligheidscriteria is voldaan kan de deur niet worden geopend voordat de veiligheidssleutel door een medewerker wordt uitgenomen. Andersom wordt een deur nooit vergrendeld totdat de veiligheidssleutel terug is ingevoerd. Met andere woorden; een operator is volledig veilig zolang hij de veiligheidssleutel bij zich draagt. Veel mensen vergelijken een veiligheidssleutelsysteem met een hangslot in een lockout-procedure, en gezien het feit dat je niet kunt herstarten totdat de sleutel is teruggegeven, is dit waar.

Veiligheidssleutels hebben echter twee belangrijke voordelen t.o.v. een lockout-tagout procedure: Ten eerste, de veiligheidssleutels zijn altijd bij de deur gepositioneerd, waardoor je deze niet kunt vergeten en niet verleid wordt om toch even 1 minuut naar binnen te gaan.

En ten tweede gaat in tegenstelling tot een locktout-tagout procedure de deur niet open voordat de veiligheidssleutel is uitgenomen, waardoor medewerkers verplicht worden de sleutel mee te nemen. Wat vervolgens dient als de preventie van insluitingsgevaar.

Door het implementeren van een veiligheidssleutelsysteem worden medewerkers voor 100% beschermt tegen een onbedoelde herstart van een installatie, waar een noodontgrendeling enkel het gevolg van een onbedoelde herstart probeert te minimaliseren.

Machinesafety-shop.com
Bekijk  onze webshop www.machinesafety-shop.com voor een selectie veiligheidsschakelaars en Trapped Key Interlocks.

Deel dit artikel:

LinkedIn
Twitter
Facebook

Laatste Artikelen

ISO normen met betrekking tot Machineveiligheid

ISO-normen met betrekking tot Machineveiligheid ISO-normen spelen een belangrijke rol bij het waarborgen van de machineveiligheid in verschillende sectoren. Een…

PLC of veiligheidsbesturing?

Het selecteren van de juiste veiligheidsschakelaar en vergrendeling voor machines en apparatuur is essentieel...

Connect met USP

Direct contact

Nederland
Van ’t Hoffstraat 4
2665 JL Bleiswijk
Nederland

+31(0)108224400
sales@usp-safety.com


Duitsland

Speditionstraße 21
40221 Düsseldorf
Duitsland

+49 (0)211 88231735
sales.de@usp-safety.com

Gerelateerde artikelen

Productnieuws

Schaduwborden

Verbeterde veiligheid en efficiëntie met Lockout-Tagout Schaduwborden Een belangrijk aspect van een effectieve LOTO-implementatie is het organiseren en opbergen van het benodigde Lockout-Tagout materiaal. Hier

Lees verder
Brady M610, M611, M710
Nieuws

Brady printer overzicht

Brady etiketten printers: een overzicht Brady Corporation verkoopt draagbare en benchtop printers voor het identificeren van datacom, draad- en kabelmarkering, laboratoria, gevaarlijke stoffen, leidingmerkers, type-

Lees verder