Veiligheidssleutel werkt als preventie van insluitingsgevaar
Wat is een noodontgrendeling? EN ISO 14119 definieert een noodontgrendeling als “mogelijkheid voor het handmatig, zonder hulp ontgrendelen van een vergrendeling vanuit de binnenzijde van het beveiligde gebied om deze te kunnen verlaten”
Veiligheidssleutel voorkomt machine herstart
Noodontgrendeling voorkomt opsluiting

Het ontgrendelen van de deurvergrendeling vanuit de binnenzijde van de beveiligde zone moet eenvoudig, zonder hulpmiddelen en ongeacht de bedrijfsomstandigheden van de installatie kunnen worden uitgevoerd. Het ontgrendelen zal vervolgens zorgen voor een stop-commando. Het gebruik van de noodontgrendeling moet enkel vanuit de binnenzijde van het beveiligde gebied mogelijk zijn. Samengevat zorgt een noodontgrendeling (escape release) ervoor dat iemand die opgesloten is in een beveiligde (afgeschermde) omgeving de mogelijkheid heeft deze te verlaten en hiermee een stop-commando aan de besturing geeft. Wanneer is een noodontgrendeling vereist? EN ISO 14119 schrijft hier veel minder over en vermeld enkel dat “afhankelijk van de applicatie additionele methodes of een noodontgrendeling benodigd zijn”. In praktijk betekend dit dat in een risico-inventarisatie voor het beveiligde gebied moet worden meegenomen of er een risico bestaat voor insluitingsgevaar. De volgende factoren moeten hierbij worden overwogen:
- Bestaat het risico op volledige insluiting (full body access), oftewel kan je de ruimte inlopen of gaat het om een luik (part body access).
- Is het beveiligde gebied groot of klein (is het eenvoudig te zien of iemand zich in de ruimte bevindt).
- Zijn er plekken binnen de beveiligde zone waar iemand zich aan het zicht kan onttrekken