Providing Safety
Veiligheidspictogrammen op de werkvloer

Veiligheidspictogrammen op de werkvloer

Veiligheidssymbolen moeten gebruikt worden om medewerkers te waarschuwen tegen restrisico’s. Volgens de machinerichtlijn gaat het hierbij om informatie en waarschuwing in makkelijk te begrijpen pictogrammen en symbolen op de machine, om te waarschuwen voor risico’s die niet weggenomen konden worden door het ontwerp van de machine of andere aanvullende beveiligingsmaatregelen konden worden. Teksten die bij deze pictogrammen horen moeten in de officiële EU-taal van het land van gebruik zijn.

In eerste instantie moeten veiligheidsmaatregelen in het ontwerp en de bouw van de machine worden opgenomen om risico’s te elimineren of zoveel mogelijk te verminderen. Daarna moeten er noodzakelijke beveiligingsmaatregelen worden genomen om risico’s te verminderen die niet uitgesloten kunnen worden. Indien er beperkingen blijven bestaan, moeten gebruikers worden geïnformeerd over deze beperkingen/risico’s.

Als het dus niet lukt risico’s volledig uit te sluiten in het ontwerp van de machine of voldoende te verminderen door aanvullende beveiligingsmaatregelen te implementeren, moet de gebruiker worden gewaarschuwd voor de overgebleven beperkingen. Pictogrammen en symbolen zijn dan een optie.

Soorten pictogrammen

Er zijn vijf verschillende soorten pictogrammen, zo zijn er waarschuwings-, locatie-, gebods-, verbods- en (vlucht)route pictogrammen.

Gebods- en verbodspictogrammen (M-serie & P-serie): Deze pictogrammen laten de verschillende regels op de werkvloer zien. Gebodspictogrammen omschrijven attributen of dingen die je moet doen/dragen. Zoals veiligheidsschoenen verplicht dragen of afstand houden. Verbodspictogrammen laten zien welke zaken verboden zijn. Denk aan roken in bepaalde ruimtes, of toegang voor bevoegd personeel.

Waarschuwingspictogrammen (W-serie & G-serie): Niet altijd is iets verboden of verplicht, soms moeten de medewerkers alleen gewaarschuwd worden. Daar zijn deze pictogrammen voor bedoeld. Door deze afbeeldingen kunnen gevaarlijke situaties worden voorkomen. Een voorbeeld van een waarschuwingspictogram is een afbeelding die laat weten dat de machine automatisch opnieuw opstart.

Locatiepictogrammen (F-serie & E-serie): Deze pictogrammen zijn voornamelijk belangrijk tijdens een calamiteit. Ze geven bijvoorbeeld aan waar de AED te vinden is of waar de brandblusser hangt.

(Vlucht)route pictogrammen (E-serie): Ook deze zijn van belang tijdens calamiteiten. Vaak worden veiligheidsborden in combinatie met route borden gebruikt. Zo kan iedereen gemakkelijk zien waar de dichtstbijzijnde vlucht route is tijdens een noodsituatie.

 

Hieronder vindt u een overzicht van allerlei soorten pictogrammen die u wel eens voorbij kan zien komen.

Pictogrammen machineveiligheid

Met de printers van Brady kunnen deze pictogrammen uitgeprint worden voor al uw toepassingen. Zo kunnen kleinere labels op elk gewenst moment geprint worden met de draagbare M611, en grote labels met de werkbank S3100 Brady printer. Met de Brady Workstation software past u gemakkelijk uw labels aan naar de gewenste lay-out en kleuren.

Deel dit artikel:

LinkedIn
Twitter
Facebook

Laatste Artikelen

De functie van Toegangssleutels vs Veiligheidssleutels

In dit artikel wordt onderzocht hoe het gebruik van toegangssleutels en persoonlijke veiligheidssleutels effectief insluitingsgevaar kunnen voorkomen en zo voor…

ALPHA en BRAVO insluitingsbeveiligingen

Wat zijn de ALPHA en BRAVO insluitingsbeveiligingen hoe verhoogd het de veiligheid? De ALPHA en BRAVO zijn volledig mechanische beveiligingssystemen…

Connect met USP

Direct contact

Nederland
Van ’t Hoffstraat 4
2665 JL Bleiswijk
Nederland

+31(0)108224400
sales@usp-safety.com


Duitsland
Theodorstraße 105
40472 Düsseldorf
Duitsland

+49 (0)211 302 979 18
sales.de@usp-safety.com

Gerelateerde artikelen