Veilige aanwezigheidsdetectie of machinehekwerk?
Door de komst van de Collaborative Robot (CoBots) en de introductie van veiligheidsvoorzieningen met aanwezigheidsdetectie is het de vraag of vaste machineafscherming nog toekomst heeft. Gebruikers zien de mogelijkheid om hun productieruimte te beperken, maar is alles wat het op het eerste gezicht lijkt?
Aanwezigheidsdetectie of Machinehekwerk?
Machineafscherming
Wellicht niet de meest pakkende titel voor een norm, maar wel van essentieel belang bij het ontwerp van machineveiligheidsvoorzieningen voor robots.
De norm beschrijft dat bij het toepassen van veiligheidsvoorzieningen rekening gehouden moet worden met de tijd die benodigd is om de machine tot stilstand te laten komen (algehele machinestop) rekening houden met de minimale afstand tot het gevaar. ISO 13855 geeft waarden voor naderingssnelheden (loopsnelheid) die in de praktijk zijn getoetst.
Wanneer fysiek machine hekwerk wordt vervangen voor veilige aanwezigheidsdetectie zoals; veiligheidslichtschermen, drukmatten, veiligheidslaserscanners of veilige radar systemen moeten deze op een zodanige afstand worden geplaatst dat de operator nooit het gevaar kan bereiken wanneer een machinestop is gegeneerd. Zelfs wanneer de machine nauwelijks uitlooptijd heeft, moet er rekening gehouden worden met de reactietijd van de veiligheidsdetectie en het veiligheids-relais/PLC.
Hoe bereken je de veiligheidsafstand? De minimale afstand tot het gevaar kan met de volgende vergelijking worden berekend.
S = (K x T) + C
S | minimale afstand in mm
K | naderingssnelheid in mm/s van het lichaam of het lichaamsdeel
T | de totale stoptijd van het systeem in seconden
C | de binnendringingsafstand in mm is

Wanneer het niet mogelijk is om een machine tijdens de cyclus te stoppen of de stopwerking van het systeem zich niet laat voorspellen, kan ISO 13855 niet worden gebruikt en kunnen voorzieningen met aanwezigheidsdetectie niet worden ingezet als primaire beveiliging.
Daarnaast geeft de correcte plaatsing van vaste afscherming ook de mogelijkheid om de fabrieksoppervlakte te reduceren, met als bijkomend voordeel dat het impactbeveiliging biedt wanneer materialen losschieten of worden weggeslingerd. Door het gebruik van veiligheidsschakelaars met vergrendeling (safety interlocks), kan de operator daarnaast pas toegang verkrijgen wanneer de cyclus is beëindigd en machine volledig tot stilstand is gekomen, zodat er ook geen rekening gehouden hoeft te worden met de afstanden vermeld in norm ISO 13855.
Terwijl steeds meer CoBots in de productieomgeving worden gebruikt, zien we ook de opkomst van “geïntegreerde productiesysteem”, waarbij meerdere machines samenwerken. Dit zorgt voor extra complexiteit bij het ontwerpen van het veiligheidssysteem. Een vaste afscherming biedt dan een uitstekende optie, vooral in combinatie met veiligheidsvergrendelingen voorzien van een veiligheidssleutel om operators te beschermen tegen insluiting.
De verwachting is dat veiligheidssystemen die werken met aanwezigheidsdetectie in veel gevallen nog steeds gebruikt gaan worden i.c.m. machinehekwerk, deze combinatie zal er voorzorgen dat productieomgevingen efficiënter kunnen worden ingericht.
USP biedt een ruim assortiment aan zowel veilige aanwezigheidsdetectie als machinehekwerk voor veilige afscherming van machines. Voor elektrische toepassingen kan worden gedacht aan veiligheidssleutelschakelaars of pensloten i.c.m. met een deurvergrendeling. Bij afsluiters aan valve interlocks, waarbij enkel sleutelvrijgave mogelijk is in de gesloten positie.
Heeft u interesse in vrijblijvend advies over aanwezigheidsdetectie, zoals lichtschermen, laserscanners, radarscanners of machinehekwerk ? Neem dan contact op met onze sales engineers.
Op onze webshop www.machinesafety-shop.com vindt u een greep uit ons assortiment machineveiligheidsproducten, waaronder lichtschermen, laserscanners, radarscanners en machinehekwerk.