Providing Safety
Lockout-Tagout procedures digitaliseren

Lockout-Tagout procedures digitaliseren

Niet iedereen is gelijk voorstander van het implementeren van een Lockout-Tagout procedure, maar het gebruik van een Lockout-Tagout (LOTO) procedure is de beste manier om aan de Europese regelgeving omtrent spanningsloos en veilig te werken te voldoen. Het implementeren van Lockout-Tagout procedures wordt soms ten onrechte gezien als omslachtig, onhandig en vertragend voor de productie. Maar het gebruik van LOTO voor het beheersen en isoleren van gevaarlijke energiebronnen is eigenlijk van cruciaal belang voor het creëren van een veilige werkomgeving. Lockout-Tagout digitaliseren kan de ideale oplossing zijn.

Lockout-Tagout Trainingen

Lockout-Tagout Consultant

LOTO procedures
Naast de algemene LOTO-regels zijn er Lockout-Tagout procedures specifiek voor machines en faciliteiten. Elke machine heeft zijn eigen unieke stroombron, sommige machines worden aangesloten op een universeel stopcontact en andere hebben hun eigen specifieke stroombron. Weer anderen hebben meerdere stroombronnen en zelfs back-upbatterijen. Het is niet genoeg om in een LOTO procedure te zetten “isoleer en sluit alle stroom af”. In plaats daarvan zou een goed Lockout-Tagout programma precies moeten specificeren welk type stroomvoorziening de machine gebruikt, waar deze zich bevindt, hoe deze correct moet worden vergrendeld en hoe en waar deze moet worden gelabeld om iedereen veilig te houden. Duidelijke en eenvoudige LOTO procedures redden levens. Een goed ontwikkelde LOTO procedure zorgt ervoor dat iedereen aan het eind van de dag weer veilig naar huis kan.

Lockout en Tagout-training
Door de juiste Lockout-Tagout trainingsprocedures te volgen, kunnen werknemers veiliger werken. Het is de verantwoordelijkheid van managers om ervoor te zorgen dat de juiste procedures en producten aanwezig zijn om werknemers te beschermen tegen potentieel gevaarlijke en ongecontroleerde energie.

Veel bedrijven bieden LOTO training aan hun werknemers door hen kennis te laten maken met bepaalde toepassingen en configuraties van apparatuur en gerelateerde documentatie. Zodra werknemers zijn opgeleid, is het hun eigen verantwoordelijkheid om Lockout-Tagout-procedures correct uit te voeren. Als je dit programma digitaliseert met de juiste digitale oplossing, wordt het LOTO programma een gerichte workflow met tweerichtingscommunicatie, die medewerkers telkens door de juiste stappen leidt.

Lockout-Tagout digitaliseren
Het opzetten en implementeren van een succesvol Lockout-Tagout programma kan ingewikkeld zijn. Het ontwikkelen van de meest effectieve en veiligste procedures vereist niet alleen een beoordeling van de huidige veiligheidsprocedures (werkvergunningen), maar ook een beoordeling van de vaardigheden van de operator en een analyse van de installatie.

Onjuiste Lockout-Tagout procedures kunnen leiden tot productieverlies, gevaarlijke situaties en in sommige gevallen ernstig letsel. Goede Lockout-Tagout procedures voldoen aan regelgeving en richtlijnen en worden geïmplementeerd op alle niveaus van de organisatie en onder alle medewerkers. Het is dus niet zomaar een beleidsdocument.

Machinespecifieke LOTO procedures en werkinstructies dienen minimaal de volgende gegevens te bevatten:

  • De aanwezige gevaarlijke energie en het gewenste type energie-isolatie of deactivering.
  • Waar de vergrendelingen nodig zijn en hoe ze moeten worden geïnstalleerd.
  • Stappen om alle sloten te installeren en te verwijderen.
  • Hoe de isolatie moet worden gecontroleerd.
  • Hoe anderen in de omgeving op de hoogte worden gesteld van de vergrendeling en het opnieuw in bedrijf stellen.

Lockout-Tagout procedures kunnen afbeeldingen bevatten. Goed ontworpen en machinespecifieke Lockout-Tagout procedures maken het voor medewerkers gemakkelijker om het proces te volgen.

Digitaal Lockout-Tagout programma
Het regelmatig herzien en bijwerken van alle verschillende machinespecifieke Lockout-Tagout procedures, procedures voor toegang tot besloten ruimten, onderhoudsplannen en andere belangrijke documenten kost veel tijd en moeite. Daarom is het Lockout-Tagout softwaresysteem voor het beheren van uw LOTO-programma, het controleren en volgen van LOTO-activiteiten de ideale oplossing.

Deel dit artikel:

LinkedIn
Twitter
Facebook

Laatste Artikelen

5 stappen naar uw eigen geconfigureerde veiligheidsschakelaar​

Het kan gebeuren dat u een specifieke veiligheidsschakelaar zoekt die volledig aan uw wensen voldoet, maar niet in onze webshop…

De muting functie van de laserscanner

De muting functie van de Datalogic Laserscanner In dit artikel zal uitgebreid worden ingegaan op de muting functie van de…

Connect met USP

Direct contact

Nederland
Van ’t Hoffstraat 4
2665 JL Bleiswijk
Nederland

+31(0)108224400
sales@usp-safety.com


Duitsland
Theodorstraße 105
40472 Düsseldorf
Duitsland

+49 (0)211 302 979 18
sales.de@usp-safety.com

Gerelateerde artikelen