Providing Safety
Lockout tagout en standaarden

Lockout-Tagout en standaarden

ISO 14118 “Veiligheid van machines” en de Amerikaanse norm ANSI/ASSE Z244.

Deze twee internationale normen omschrijven het toepassen van “Zero Energy”. (Spanningsloos principe om de gevaren bij het gebruik van machines te voorkomen).

ISO 14118: Veiligheid van machines - Voorkoming van onverwacht opstarten

(2017)ANSI ASSE Z244.1: The Control of Hazardous Energy* Lockout, Tagout and Alternative Methods (2016).

De definitie “Hazardous Energy” omvat naast elektrische energie ook de energieën die worden opgewekt, zoals pneumatiek, hydrauliek, zwaartekracht en chemische verbrandingsgassen. De definitie van “Zero Energy” staat in de norm omschreven als: “Spanningsloos principe om de gevaren bij het gebruik van machines te voorkomen”.


Het principe van spanningsloosheid bij machines en installaties kan als volgt worden omschreven: Bij toegang tot een afgeschermd gebied van een machine, wordt alle energie geïsoleerd, wordt alle (rest)energie verdreven en voorkomt u dat iemand een deel ervan opnieuw ingeschakeld door het plaatsen persoonlijke vergrendeling (lockout) op de energiebron. Ter identificatie dient er een markering (tagout) geplaatst te worden en moet er controle uitgevoerd worden aan het onderdeel wat waar de werkzaamheden betrekking op hebben inderdaad spanningsloos is (tryout).


Is het toepassen van Lockout-Tagout een verplichting?

In landen als de Verenigde Staten, Canada en het Verenigd Koninkrijk vereisen de sociale wetten (arbowetgeving) de toepassing van een Lockout-Tagout-Tryout methode. Dat maakt het toepassen hiervan in deze landen een directe verplichting om de wet te kunnen naleven. In veel andere Europese landen wordt “Zero Energy” omschreven in technische normen (zoals ISO 14118), wat maakt dat het toepassen van Lockout-Tagout geen directe verplichting is maar wel een erkende manier om aan de norm te kunnen voldoen.


Alternatieve Methoden naast LOTO

Bij het werken aan machines kan niet altijd in alle gevallen Lockout-Tagout worden toegepast aangezien het niet in alle gevallen mogelijk of wenselijk is de energie volledig spanningsloos te maken. Denk bijvoorbeeld aan de toegang tot een robot cell waar een robot moet worden geprogrammeerd. Hierbij wordt de beweging gestopt door het aanbrengen van veiligheid gestuurde componenten in de stuurstroom die middels redundantie via het veiligheidscircuit (her)inschakeling voorkomen. Deze componenten moeten aan de hand van functionele veiligheidsnormen zoals EN ISO 13849-1 worden ingezet. Ingrijpen in stuurstroom = functionele veiligheid Isoleren van de energiebron = Lockout-Tagout

Deel dit artikel:

LinkedIn
Twitter
Facebook

Laatste Artikelen

Veilige toegang tot ASRS systemen

Automatic Storage and Retrieval Systems (ASRS) hebben aanzienlijke vooruitgang geboekt in verschillende sectoren. Tijdens al deze ontwikkelingen blijft veiligheid voor…

Het Belang van Veiligheidsschakelaars in Industriële Veiligheid: Een Snelle Gids

Industriële veiligheid is een topprioriteit in omgevingen waar machines, processen en personeel samenwerken.

Connect met USP

Direct contact

Nederland
Van ’t Hoffstraat 4
2665 JL Bleiswijk
Nederland

+31(0)108224400
sales@usp-safety.com


Duitsland
Theodorstraße 105
40472 Düsseldorf
Duitsland

+49 (0)211 302 979 18
sales.de@usp-safety.com

Gerelateerde artikelen

Applicatie geautomatiseerde magazijn
Machineveiligheid

Veilige toegang tot ASRS systemen

Automatic Storage and Retrieval Systems (ASRS) hebben aanzienlijke vooruitgang geboekt in verschillende sectoren. Tijdens al deze ontwikkelingen blijft veiligheid voor werknemers nog altijd even belangrijk. Maar hoe krijg ik veilig toegang tot deze ASRS systemen?

Lees verder
Vacatures

Open sollicitatie

Wij verwelkomen open sollicitaties van harte. Indien je overtuigd bent dat jouw unieke vaardigheden en enthousiasme een waardevolle toevoeging kunnen zijn aan ons team, nodigen wij je graag uit om met ons in contact te treden. Samen kunnen we de mogelijkheden verkennen en werken aan een succesvolle toekomst.

Lees verder