Providing Safety
ISO-document voor Trapped Key Interlocks

ISO-document voor Trapped Key Interlocks

ISO / TS 19837:2018 verduidelijkt ontwerp mechanische interlock systemen

Duidelijk onderscheid tussen actuators en sleutels

ISO / TS 19837:2018 is het eerste internationale ISO-document dat specifiek is gewijd aan Trapped Key Interlocking en wordt gebruikt als het uitgangspunt voor ontwerp, selectie en configuratie. Het beantwoordt veel van de vragen met betrekking tot performance levels, sleutel codering en power interlocking. Een belangrijke stap voorwaarts waaruit meer keuzemogelijkheden zullen ontstaan voor gebruikers van interlock-apparaten en -systemen.

Trapped Key Interlocking vindt zijn oorsprong in de spoor- en energiedistributiesector waar sequentieel schakelen cruciaal is voor een veilige en continue werking. In de jaren zestig werd Trapped Key Interlocking geleidelijk aan ingevoerd door de productiesector, waar het isoleren van machines, voordat toegang werd verkregen, een vereiste was.

Machines met meerdere energiebronnen en toegangspunten kunnen eenvoudig worden beveiligd met behulp van Trapped Key Interlocks. Fortress Interlocks heeft in de loop der jaren gespecialiseerde producten ontwikkeld welke spanning, lucht en hydraulic in een vooraf bepaalde volgorde kunnen isoleren voordat toegangspunten kunnen worden geopend.

Ten tijden dat ISO14119: 2013 werd gepubliceerd, was Trapped Key interlocking nog niet veel meer dan een bijlage. Het was duidelijk dat dit document niet alle specifieke vereisten voor Trapped Key systemen bevatte. ISO14119: 2013 zorgde in veel opzichten dan ook voor verwarring bij gebruikers en potentiële gebruikers die al tientallen jaren bekend waren met vastzittende installaties van belangrijke vergrendelingen.

ISO / TS 19837: 2018, sinds drie jaar in de maak, is een welkome aanvulling op de bestaande reeks machineveiligheidsnormen. De meest kritische vraag is misschien nog wel waar mechanische of hybride mechanische / elektrische systemen zich bevinden in relatie tot de prestatieniveaus die zijn geïntroduceerd in ISO 13849.

Power Interlocking wordt nu passender aangeduid als “Isolatiecontrole door directe mechanische actie” en valt binnen het veiligheidsgerelateerde deel van het besturingssysteem. Dit in combinatie met de sectie “Prestatieniveau valideren” maakt het evalueren van prestatieniveaus voor Trapped Key systemen veel duidelijker.

De verwarring die is ontstaan in ISO14119: 2013, mb.t. het verschil tussen actuators en sleutels wordt opgelost in ISO / TS 19837: 2018. Beide worden nu namelijk behandeld in de secties “Voorwaarden en definities” en “Symbolen en verkorte termen”.

De behoefte aan een schematisch overzicht van de werking van het Trapped Key systeem en het vaststellen van de sleutelcodering wordt weergegeven onder ‘Key Transfer Plan’ en biedt gebruikers een uitstekend hulpmiddel in de systeemontwerpfase en een gedocumenteerde systeemindeling na installatie. Sleutelcodering en -beheer komen hier ook uitgebreid aan de orde.

De standaardisatie van symbolen om vastzittende sleutelvergrendelingen weer te geven, maakt het voor klanten stukken eenvoudiger om schema’s te begrijpen. De duidelijk getekende voorbeelden in het document zijn bovendien erg handig voor degene die een Trapped Key Interlock systeem bouwen.

Jo Smith, Managing Director van Fortress: “De publicatie van ISO / TS 19837 zal er aan bijdragen om Trapped Key Interlocking in de voorhoede van machineveiligheid te houden. Het wordt zeer op prijs gesteld door Fortress Interlocks. We hebben er hard aan gewerkt om ervoor te zorgen dat Fortress-producten voldoen aan de strengste veiligheidsnormen en onze Trapped Key Interlocks vormen hierop geen uitzondering. Het is goed om eindelijk een document te hebben dat onze klanten helpt om beter te begrijpen hoe Trapped Key Interlocks in de internationale normen voor machineveiligheid passen.’’

Machinesafety-shop.com
Bekijk het Trapped Key Systeem  op onze webshop www.machinesafety-shop.com.

Deel dit artikel:

LinkedIn
Twitter
Facebook

Laatste Artikelen

De functie van Toegangssleutels vs Veiligheidssleutels

In dit artikel wordt onderzocht hoe het gebruik van toegangssleutels en persoonlijke veiligheidssleutels effectief insluitingsgevaar kunnen voorkomen en zo voor…

ALPHA en BRAVO insluitingsbeveiligingen

Wat zijn de ALPHA en BRAVO insluitingsbeveiligingen hoe verhoogd het de veiligheid? De ALPHA en BRAVO zijn volledig mechanische beveiligingssystemen…

Connect met USP

Direct contact

Nederland
Van ’t Hoffstraat 4
2665 JL Bleiswijk
Nederland

+31(0)108224400
sales@usp-safety.com


Duitsland
Theodorstraße 105
40472 Düsseldorf
Duitsland

+49 (0)211 302 979 18
sales.de@usp-safety.com

Gerelateerde artikelen