Providing Safety
Hoe voorkom je een onverwachte machine start bij “full body access” in robotstraten

Hoe voorkom je een onverwachte machine start bij “full body access” in robotstraten

De ISO-norm voor veiligheidsvereisten voor industriële robots (ISO 10218: 2011) is in een groot aantal regio’s aangenomen, waaronder de VS (RIA 1506-2012), Canada (CSA Z434 – 2014), Australië (AS 4024.3301 / 2: 2017) en India (IS 14530: 2019). Dit is goed nieuws voor iedereen die is betrokken bij het ontwerp en de fabricage, maar ook voor de gebruikers. Full-body access is een situatie waarbij het gehele lichaam van een persoon zich binnen de beveiligde ruimte kan begeven. 

Voorkom machine herstart

Middelen om een onverwachte herstart te voorkomen

Robotcellen zijn vaak voorzien van een groot (onoverzichtelijk) afgeschermd gebied, waardoor full body access moet worden overwogen. ISO 10218-2: 2011 geeft zeer duidelijke richtlijnen aan om het onverwacht opstarten van een robotsysteem te voorkomen, voor wanneer een operator zich in de beveiligde ruimte bevind. 

Ten eerste moeten de bedieningselementen voor starten en resetten, zich op een duidelijke en onbelemmerde plek in de beveiligde ruimte bevinden. Dit lijkt eenvoudig, maar is vaak moeilijk te bereiken. Dit komt door de grote oppervlakten, waar machines of aanvullende apparatuur het zicht belemmeren. Een andere oorzaak is de donkere en stoffige omgevingen.

Als de eerste optie niet haalbaar is, of als de risicobeoordeling het vereist, moeten er andere beveiligingen worden gebruikt om onverwachte herstart te voorkomen.

Voorbeelden hiervan zijn: vergrendelen van de deur, in de open positie, met een Trapped Key Interlock systeem, met veiligheidssleutels of een insluitingsbeveiliging, voorzieningen voor het isoleren en vergrendelingen van gevaarlijke machines binnen het beveiligde gebied. Of een reset voorziening met tijdsvertraging (zodat een visuele controle kan plaatsvinden in het beveiligde gebied).

Alleen als er geen andere middelen mogelijk zijn om een onverwachte herstart te voorkomen, kan er een audiovisuele pre-startwaarschuwing worden gebruikt (bijv. signaallamp met sirene). Deze moet gecombineerd worden met een identificeerbare en toegankelijke noodstopvoorziening, zodat wanneer iemand wordt gewaarschuwd door het signaal de noodstop kan worden geactiveerd.

Unique Safety Products heeft een breed assortiment aan producten om u te helpen met het risico van een onverwachte start van een machine te verminderen. Hieronder vallen veilige radarscanners, volledig mechanische Trapped key interlocks en tongbediende veiligheidsvergrendelingen met veiligheidssleutels die aan bestaande systemen kunnen worden toegevoegd zonder dat aanpassingen in de besturing nodig zijn.

Middelen om een onverwachte start te voorkomen:

  1. Creëer een duidelijk en vrij zicht op de beveiligde ruimte vanaf het start- / resetapparaat
  2. Gebruik aanwezigheidssensoren om operators in de beveiligde ruimte te detecteren
  3. Zorg voor andere beschermende maatregelen:Middelen om gevaarlijke apparatuur te isoleren en vergrendelen, Maatregelen om een deur in geopende toestand te vergrendelen en Extra reset voorzieningen met tijdsvertraging in de beveiligde ruimte
  4. Audiovisueel pre-start waarschuwingssignaal dat van binnen hoorbaar is en voldoende tijd geeft om naar buiten te gaan.

Machinesafety-shop.com
Wij tevens een selectie veiligheidsschakelaars en veiligheidsvergrendelingen beschikbaar op onze webshop www.machinesafety-shop.com.

Deel dit artikel:

LinkedIn
Twitter
Facebook

Laatste Artikelen

RFID veiligheidssleutels

RFID technologie heeft industrieën veranderd dankzij de draadloze mogelijkheden voor gegevensoverdracht. In veiligheidstoepassingen...

Veilige toegang tot ASRS systemen

Automatic Storage and Retrieval Systems (ASRS) hebben aanzienlijke vooruitgang geboekt in verschillende sectoren. Tijdens al deze ontwikkelingen blijft veiligheid voor…

Connect met USP

Direct contact

Nederland
Van ’t Hoffstraat 4
2665 JL Bleiswijk
Nederland

+31(0)108224400
sales@usp-safety.com


Duitsland
Theodorstraße 105
40472 Düsseldorf
Duitsland

+49 (0)211 302 979 18
sales.de@usp-safety.com

Gerelateerde artikelen

Vacatures

Vacature: Inside Sales Hero

Ben jij klaar voor een rol waarin je niet alleen jouw commerciële en administratieve talent kunt laten zien, maar ook bijdraagt aan de veiligheid in diverse werkomgevingen wereldwijd? Dan ben jij de held die wij zoeken!

Lees verder