Providing Safety
Het waarborgen van de veiligheid met SIL en PL

Machine standaarden PL & SIL

De veiligheidsnormen ISO 13849-1 en IEC 62061 zijn belangrijk als het gaat om de veiligheid van machines of installaties. Beide normen verdiepen zich in hoe technische veiligheidsfuncties moeten worden beschreven en toegepast. Ze gebruiken verschillende termen om de veiligheidsprestaties te meten: ISO 13849-1 gebruikt Performance Level (PL), terwijl IEC 62061 een Safety Integrity Level (SIL) hanteert. Deze blog gaat verder in op de verschillen tussen deze twee parameters en hoe ze elkaar overlappen.

Waarvoor gebruikt men PL & SIL

Verschillen en overeenkomsten tussen de twee parameters

Waarom zijn er twee parameters, Performance Level (PL) en Safety Integrity Level (SIL)?

Stel je voor dat er twee typen ondernemingen zijn: één die zich bezighoudt met de productie van conventionele machines, en een andere die gespecialiseerd is in de bouw van fabrieken, met name binnen de chemische en procesindustrie.

Voor de machinebouw, waar we praten over kleine, beheersbare machines, gebruikt men over het algemeen ISO 13849-1. Het nastreven van deze normen zorgt ervoor dat de veiligheid wordt gewaarborgd, zowel op kwalitatieve als kwantitatieve manieren. Om verschillende technische veiligheidsprestaties te classificeren, worden vijf Performance Level (PL) a, b, c, d, e gedefinieerd, die de gemiddelde waarschijnlijkheid van een gevaarlijke storing per uur (PFH) vertegenwoordigen. Het gaat erom hoe vaak er iets fout kan gaan en hoe goed het systeem daarmee omgaat.

Voor de grote en complexe fabrieken, zoals die in de chemische industrie wordt vaker de IEC 62061 toegepast. Hier praten we over de kans dat het systeem goed reageert als er iets gevaarlijks gebeurt. Hieraan verbonden het Safety Integrity Level (SIL), dit loopt van level 1 tot en met level 4. Het is gericht op betrouwbare reacties van de veiligheidssystemen in grote installaties.

Dus, we hebben twee parameters omdat verschillende bedrijven verschillende behoeften hebben voor het meten van veiligheid, afhankelijk van de grootte en complexiteit van hun activiteiten.

Wanneer en op welke manier kunnen PL en SIL met elkaar overlappen?

De twee parameters; Performance Level (PL) en Safety Integrity Level (SIL) overlappen elkaar op één plekken, namelijk bij MTTF d en bij PFH d. Wanneer deze waarde wordt geëvalueerd ten opzichte van de veiligheidsparameters, kunnen de diverse PL-niveaus worden vergeleken met de SIL-niveaus, waardoor de ene parameter in de andere kan worden omgezet.

Met behulp van de risicografiek in ISO 13849-1 kan de ingenieur de potentiële gevaren en risico’s beoordelen van de machine. Vervolgens helpt deze grafiek bij het bepalen van het benodigde, Performance Level (PL) voor de veiligheid gerelateerde onderdelen en besturingssystemen (SRP/CS) van de machine. Vervolgens voert de ingenieur de vereiste berekeningen uit om te verifiëren of de SRP/CS aan het vastgestelde PL voldoet.

Een belangrijk gegeven is dat ondanks dat veiligheidsnorm IEC 61508 vier niveaus definieert, algemene machinebouwtoepassingen maximaal SIL 3 vereisen. Dit betekent dat voor de meeste machines een SIL 3-niveau van veiligheidsintegriteit voldoende is om de risico’s op een aanvaardbaar niveau te beheren. SIL 4 is met name voor uiterst kritische toepassingen waarbij een zeer hoog risico op schade of letsel bestaat, zoals bijvoorbeeld in fly-by-wire- of stuur-by-wire-systemen in voertuigen, waarbij zelfs de kleinste storing ernstige gevolgen kan hebben.

Conclusie

Zowel het Prestatieniveau (PL) als het Safety Integrity Level (SIL) spelen een cruciale rol bij het waarborgen van de veiligheid van machines en faciliteiten, en zijn essentiële bouwstenen voor het bereiken van functionele veiligheid. In wezen kunnen ingenieurs bij het ontwerp van systemen die elektrische, elektronische en programmeerbare elektronische (E/E/PE) componenten bevatten, kiezen tussen het gebruik van de ISO 13849-1- of de IEC 62061-benadering. Hierdoor hebben zij de optie om te werken met PL of SIL, afhankelijk van de vereisten van hun projecten. SIL is met name geschikt voor grootschalige en complexe faciliteiten of fabrieken met meerdere machines, waarbij de interactie tussen verschillende systemen een rol speelt. Aan de andere kant is PL meer geschikt voor individuele machines, waarbij de nadruk ligt op de prestaties van afzonderlijke veiligheid gerelateerde onderdelen.

Deel dit artikel:

LinkedIn
Twitter
Facebook

Laatste Artikelen

de ALPHA en BRAVO insluitingsbeveiligingen

Wat zijn de ALPHA en BRAVO insluitingsbeveiligingen hoe verhoogd het de veiligheid? De ALPHA en BRAVO zijn volledig mechanische beveiligingssystemen…

Fortress Sleutelgraveringen

Fortress houdt graveringen en sleutelnummers (differ) bij volgens de richtlijnen van ISO/TS 19837: 2018...

Connect met USP

Direct contact

Nederland
Van ’t Hoffstraat 4
2665 JL Bleiswijk
Nederland

+31(0)108224400
sales@usp-safety.com


Duitsland
Theodorstraße 105
40472 Düsseldorf
Duitsland

+49 (0)211 302 979 18
sales.de@usp-safety.com

Gerelateerde artikelen