Providing Safety
pro-actieve en re-actieve blokkeringen

Wat is het verschil tussen pro-actieve en re-actieve blokkeringen?

Er moeten altijd obstructie of blokkerings-maatregelen worden toegepast wanneer iemand onopgemerkt of onwaarneembaar in een beveiligde ruimte aanwezig kan zijn.

Pro-actieve obstructies geven een operator de mogelijkheid om te voorkomen dat een machine wordt gereset terwijl hij of zij zich in de beveiligde zone bevindt, door middel van reactieve blokkeringsfuncties kan je ontsnappen of een reset stoppen wanneer deze is geactiveerd.

Re-actieve blokkeringen

Pro-actieve blokkeringen

pro actieve en re-actieve blokkeringen

Full body access
Bij “full body access” toepassingen, d.w.z. elke situatie waarin een persoon zich volledig in een beveiligde ruimte kan bevinden, moet er voor worden gezorgd dat de gevaarlijke machine niet kan worden herstart zolang een persoon zich nog in de ruimte bevindt. Dit kan worden bereikt door een handbediende reset-inrichting te plaatsen op een plaats met volledig zicht op de beveiligde ruimte of door gebruik te maken van aanwezigheidsdetectieapparatuur, zoals een 3d radarscanner om personen op niet-waarneembare plaatsen te detecteren.

Deze opties zijn helaas niet altijd mogelijk of praktisch vanwege de omvang, indeling of omgeving van de beveiligde ruimte. In deze situaties, en als de risicobeoordeling dat vereist, moet er een of meerdere blokkeerfuncties worden geïnstalleerd. Blokkeerfuncties kunnen in twee types worden opgesplitst. Blokkeerfuncties kunnen proactief voorkomen dat het gevaar opnieuw kan worden ingesteld terwijl het personeel zich in de ruimte bevindt, of reactief er voor zorgen dat het gevaar stopt wanneer het personeel wordt ingesloten.

Pro-actieve blokkeerfuncties
Pro-actieve blokkeringen bieden een operator persoonlijke controle, de deur kan niet achter hen worden vergrendeld en het gevaar kan niet worden gereset of opnieuw worden opgestart terwijl zij zich in de beveiligde ruimte bevinden – zelfs wanneer zij aan het zicht zijn onttrokken.

Voorbeelden van pro-actieve blokkeringen zijn:
– Het gebruik van een safety-key functie op een veiligheidsschakelaar
Het plaatsen van een lockout op een veiligheidsschakelaar
Een detectiesysteem zoals radarbeveiliging of laserscanners
Insluitingsbeveiliging voor deuren of lichtschermen

Re-actieve blokkeerfuncties
Re-actieve blokkeerfuncties bieden, in combinatie met een waarschuwingssysteem, de mogelijkheid om te ontsnappen als iemand in een beveiligde ruimte is opgesloten is. Het meest voorkomende voorbeeld is een noodontgrendeling. Deze moet in alle werkingstoestanden gemakkelijk vanuit de beveiligde ruimte kunnen worden geopend, zelfs wanneer de stroom is uitvalt. Het openen van de vergrendeling met een ontsnappings en ontgrendelingsfunctie moet een stopcommando op de machine in werking stellen.

Voorbeelden van re-actieve blokkeringen zijn:
– Veiligheidsvergrendeling met een all-in-one noodontgrendeling
– Veiligheidsschakelaar of veiligheidssensor zonder vergrendelfunctie (enkel wanneer RI&E dit toelaat).
– Signaallampen met of zonder geluidssignaal

 

Wilt u graag meer informatie? Onze Safety experts staan voor u klaar! Neem eenvoudig contact met ons op via +31 (0)10 8224400, stuur een mail naar sales@usp-safety.com of vraag een adviesgesprek aan via het contactformulier onderaan de pagina.

 

Deel dit artikel:

LinkedIn
Twitter
Facebook

Laatste Artikelen

Veiligheidspictogrammen op de werkvloer

Veiligheidspictogrammen op de werkvloer Veiligheidssymbolen moeten gebruikt worden om medewerkers te waarschuwen tegen restrisico’s. Volgens de machinerichtlijn gaat het hierbij…

PL en SIL: Informatie over machine standaarden

Machine standaarden PL & SIL Veiligheidsproducten moeten voldoen aan bepaalde eisen.  Vanuit de machinerichtlijn (2006/42/EG) zijn onder andere deze twee…

Connect met USP

Direct contact

Nederland
Van ’t Hoffstraat 4
2665 JL Bleiswijk
Nederland

+31(0)108224400
sales@usp-safety.com


Duitsland

Speditionstraße 21
40221 Düsseldorf
Duitsland

+49 (0)211 88231735
sales.de@usp-safety.com

Gerelateerde artikelen

Nieuws

Nieuwe definitielijst!

Verbreedt uw kennis, met onze definitielijst! Recentelijk hebben wij een nieuwe pagina aan onze website toegevoegd, een definitielijst! Op deze pagina vindt u alle steekwoorden die

Lees verder
veiligheidshelm verplicht icon
Machineveiligheid

Veiligheidspictogrammen op de werkvloer

Veiligheidspictogrammen op de werkvloer Veiligheidssymbolen moeten gebruikt worden om medewerkers te waarschuwen tegen restrisico’s. Volgens de machinerichtlijn gaat het hierbij om informatie en waarschuwing in

Lees verder