Providing Safety
Het juiste veiligheidsslot voor uw lockout-tagout toepassing

Het juiste veiligheidsslot voor uw Lockout-Tagout toepassing

Door een wildgroei aan verkrijgbare hangsloten lijkt de keuze voor het juiste type veiligheidshangslot in eerste oogopslag niet altijd even eenvoudig. Hangsloten zijn te vinden in allerlei soorten materialen met een oneindige hoeveelheid opties aan maatvoeringen, kleuren, beugels, sleutelsystemen etc. Hoe kies je het juiste veiligheidsslot voor jou toepassing?

1 hangslot = 1 medewerker = 1 sleutel

Veiligheidssloten met sleutelregistratie

Voor Lockout-Tagout toepassingen zijn speciale veiligheidshangsloten ontwikkeld. Een goede inventarisatie helpt u bij het maken van de juiste keuze op het gebied van materiaal en sleutelopties. Unique Safety Products helpt u bij het maken van de juiste keuze om een verkeerde aankoop te voorkomen.

Robert van de Ven van USP: “Nog steeds komen we bij grote bedrijven en zien we dat er gebruik gemaakt wordt van eenvoudige hangsloten met een beperkt aantal sleutelcodes zonder veiligheidsopties. In sommige gevallen blijkt dat men verkeerd is voorgelicht, in andere gevallen heeft men gekozen voor de goedkoopste optie maar daarmee komt men achteraf vaak bedrogen uit.”

Een juiste keuze begint bij het vaststellen van het type hangslot. De meest voordehandliggende keuze voor LOTO toepassingen zijn de speciale ontwikkelde veiligheidshangsloten van Master Lock, Brady of Abus.

Voordelen (veiligheidsfuncties) van het veiligheidshangslot zelf zijn:

  • Sleutelregistratie op eindgebruiker
  • Sleutel niet te dupliceren, blanco sleutels niet leverbaar
  • Geleverd met 1 sleutel per slot (één medewerker één sleutel)
  • Key Retaining: Sleutel niet te verwijderen als beugel geopend is.
  • Identificatie: beschikbaar in verschillende kleuren.
  • Meer dan 44.000 sleutelcombinaties beschikbaar.

Onze veiligheidshangsloten zijn beschikbaar met drie soorten beugelmaterialen: nylon, hardstaal en RVS. De Nylon variant is niet-geleidend en wordt aangeraden voor gebruik bij elektrische toepassingen zoals het vergrendelen van een werkschakelaar. De hardstalen beugel is het meest robuust en wordt aangeraden voor gebruik onder de meest zware omstandigheden en de RVS beugel is daarnaast geschikt voor gebruik onder zeer vochtige omstandigheden of buiten.

Alle veiligheidshangsloten zijn daarnaast beschikbaar met diverse sleutel opties:

  • Verschillend sluitend (KD)
  • Gelijk sluitend (KA)
  • Masterkey en/of Grandmasterkey ondersteuning (MK, GMK)

Het kiezen van het juiste sleutelplan is van cruciaal belang en zal grotendeels bepaald worden door juiste inventarisatie. De OSHA vuistregel “one person , one key” impliceert dat elke medewerker met zijn eigen persoonlijke sleutel alleen zijn eigen hangslot of set van persoonlijke gelijksluitende sloten mag openen. Deze persoonlijke sloten mogen nooit door een ander geopend kunnen worden.

Robert van de Ven: “We benadrukken altijd dat gelijksluitende sloten nooit verdeeld mogen worden onder verschillende medewerkers om te voorkomen dat men elkaars slot kan openen. Helaas zijn we dit in de praktijk al een aantal keer tegengekomen met alle mogelijke gevolgen van dien.

Gelijksluitende sloten zijn persoonlijk of worden door de supervisor gebruikt bij groeps lockout. Bij slim gebruik van groepslockout kan men overigens besparen op het aantal sloten in vergelijking met het gebruik van hangslotvermeerderaars”.

Tot slot biedt Unique Safety Products in samenwerking met Master Lock gratis LifeGuard™ sleutelregistratie aan op alle Master Lock veiligheidshangsloten. Hiermee registreren wij alle sleutelcodes die geleverd worden. Er zijn tot 96.000 sleutelcodes beschikbaar zodat te allen tijde een unieke sleutel gegarandeerd kan worden. Bovendien gebruikt Master Lock cilinders met een eigen unieke sleutelgang waarvoor geen blanco sleutels geleverd worden.

Lockout-tagout-shop.com
Bekijk onze veiligheidsshangsloten op onze Lockout-Tagout webshop www.lockout-tagout-shop.com.

Deel dit artikel:

LinkedIn
Twitter
Facebook

Laatste Artikelen

de ALPHA en BRAVO insluitingsbeveiligingen

Wat zijn de ALPHA en BRAVO insluitingsbeveiligingen hoe verhoogd het de veiligheid? De ALPHA en BRAVO zijn volledig mechanische beveiligingssystemen…

Fortress Sleutelgraveringen

Fortress houdt graveringen en sleutelnummers (differ) bij volgens de richtlijnen van ISO/TS 19837: 2018...

Connect met USP

Direct contact

Nederland
Van ’t Hoffstraat 4
2665 JL Bleiswijk
Nederland

+31(0)108224400
sales@usp-safety.com


Duitsland
Theodorstraße 105
40472 Düsseldorf
Duitsland

+49 (0)211 302 979 18
sales.de@usp-safety.com

Gerelateerde artikelen