Providing Safety
Energiebronnen isoleren met Trapped Key Interlocks

Trapped Key Interlocks voor het isoleren van meerdere energiebronnen

Het isoleren van gevaarlijke energie om veilig aan machines te kunnen werken tijdens onderhoud of productiewerkzaamheden, is complex en moeilijk te handhaven, met name wanneer verschillende energiebronnen dienen te worden geïsoleerd.

Lockout-Tagout of Trapped Key Interlocks?

ISO14119 en Veiligheid van machines

Gevaar m.b.t. elektriciteit is vaak snel te identificeren, maar wat als er ook Hydrauliek of pneumatiek afgeschakeld dient te worden? Zorgt het uitschakelen van de energiebron voor gevaar en wordt er rekening gehouden met restenergie zoals zwaartekracht of druk?

Lockout-Tagout procedures zijn ontworpen om deze risico’s te verkleinen, maar er is geen garantie dat medewerkers energiebronnen daadwerkelijk isoleren en vergrendelen in de juiste positie. Lockout-Tagout is een administratieve procedurele handeling, waarbij altijd dient te worden vertrouwd op het correct handelen van de betrokkenen. Wanneer correct geïmplementeerd en onderhouden kan dit effectief zijn, maar dit hangt af van veel verschillende factoren.

Hiërarchie van controle

Bijna 50 jaar geleden werd er gestart met de British Standard BS5304, veiligheid van machines, wat het begin was naar veel meer richtlijnen op het gebied van machineveiligheid. Eén van de voorbeelden genoemd in deze standaard is de rubbermixer.

In verreweg de meeste machineveiligheid applicaties zijn er meer toegangspunten te vergrendelen dan energiebronnen, maar in het geval van de rubbermixer is dit omgekeerd.

Hierdoor is dit een uitstekend voorbeeld voor het isoleren van energiebronnen, welke bestaan uit: twee elektrische circuits, pneumatiek, hydrauliek en opgeslagen energie. Het demonstreert de complexiteit bij het verzekeren dat alle energiebronnen zijn vergrendeld in de juiste positie en volgorde voordat werkzaamheden kunnen plaatsvinden.

Bijna 50 jaar later wordt hetzelfde voorbeeld gebruikt in de herziening van ISO 14119 veiligheid van machines, veiligheidsvergrendelingen i.c.m. afschermingen, principes voor ontwerp en selectie.

Rubber mixer met overzicht van toegangspunten en energiebronnen
Het schema toont een sleutelvergrendeling- of Trapped Key Interlock systeem voor een rubber mixer toepassing.

Sleutels worden vrijgegeven vanuit een interlock systeem enkel wanneer de betreffende energiebron is geïsoleerd. Er ontstaat een gevaar wanneer de hydraulische druk wordt afgeschakeld en deze in positie gehouden en vergrendeld moet worden voordat toegang verkregen kan worden tot de machine.

Wanneer er sprake is van restenergie zorgt een tijdsvertraging ervoor dat de sleutel enkel wordt vrijgegeven wanneer de energie is afgevoerd.

Alle sleutels die energiebronnen hebben geïsoleerd moeten worden ingevoerd in de sleutelwisselunit voordat de 4 sleutels (mechanisch) worden vrijgegeven die toegang bieden tot het afgeschermde gebied.

In tegenstelling tot Lockout-Tagout verplicht een sleutelvergrendelingssysteem medewerkers om alle energiebronnen te isoleren en te vergrendelen voordat het mogelijk is om toegang te krijgen tot de beveiligde zone. Hiermee is dit systeem een technische ontworpen controle in plaats een administratieve controle.

Deel dit artikel:

LinkedIn
Twitter
Facebook

Laatste Artikelen

RFID veiligheidssleutels

RFID technologie heeft industrieën veranderd dankzij de draadloze mogelijkheden voor gegevensoverdracht. In veiligheidstoepassingen...

Veilige toegang tot ASRS systemen

Automatic Storage and Retrieval Systems (ASRS) hebben aanzienlijke vooruitgang geboekt in verschillende sectoren. Tijdens al deze ontwikkelingen blijft veiligheid voor…

Connect met USP

Direct contact

Nederland
Van ’t Hoffstraat 4
2665 JL Bleiswijk
Nederland

+31(0)108224400
sales@usp-safety.com


Duitsland
Theodorstraße 105
40472 Düsseldorf
Duitsland

+49 (0)211 302 979 18
sales.de@usp-safety.com

Gerelateerde artikelen

Vacatures

Vacature: Inside Sales Hero

Ben jij klaar voor een rol waarin je niet alleen jouw commerciële en administratieve talent kunt laten zien, maar ook bijdraagt aan de veiligheid in diverse werkomgevingen wereldwijd? Dan ben jij de held die wij zoeken!

Lees verder