Providing Safety

Veiligheidsschakelaars

Elementor #5111

Wat doen veiligheids­schakelaars?

Gecontroleerde en veilige toegang tot machines en processen kan worden gereguleerd met veiligheidsschakelaars.

Wij leveren zowel zeer robuuste veiligheidsschakelaars voor de zwaarste industriële omstandigheden als compacte modulaire schakelaars met allerhande geïntegreerde controlefuncties.

TüV
gecertificeerd

Pld / Ple volgens
EN/ISO 13849-1

Veiligheidssleutels
tegen insluiting

Veilige deurschakelaars en
deurvergrendelingen

Ons assortiment veiligheidsdeurschakelaars biedt een oplossing voor iedere applicatie waar veilige toegang is vereist.

tGard

Modulaire aluminium veiligheidsschakelaars

amGard Pro

Modulaire heavy duty stalen veiligheidsschakelaars

amGard Network

Veiligheidsschakelaars met PROFINET

amGard S40

Heavy duty modulaire RVS veiligheidsschakelaars

Alfred EX

RVS Explosieveilige veiligheidsschakelaars

Atom

Compacte heavy duty veiligheidsvergrendeling

Louis

Hygiënische RVS veiligheidsvergrendeling

Steute Ex

Veiligheidsschakelaars voor ATEX omgevingen

Welke veiligheidsschakelaar heeft u
nodig? Vraag het onze specialisten.

Waarom gebruiken we veiligheidsschakelaars?

Uiteraard zijn werkgevers wettelijk verantwoordelijk voor de veiligheid van hun werknemers en contractors tijdens werkzaamheden. Het gebruik van veiligheidsschakelaars is dan ook een vereiste bij werken met machines en processen.

Veiligheidsschakelaars worden dan ook overal toegepast om machineveiligheid te garanderen. Het doel van deze schakelaars is om de operator geen toegang te verlenen tot bewegende delen of andere potentieel gevaarlijke energieën zonder dat dit veilig gedetecteerd wordt (d.m.v. veiligheidscontacten) zodat deze er op kan vertrouwen dat er geen risico op gevaar en/of letsel is bij het betreden van een beveiligd gebied.

Doorgaans worden veiligheidsschakelaars dan ook geplaats op afgeschermde toegangspunten van machine en installaties zoals; deuren, luiken en kleppen. Het basisprincipe van de meeste veilige deurschakelaars is dat deze redundant zijn, oftewel één fout mag niet lijden tot verlies van de veiligheidsfunctie. 

binnenverblijf beveiliging dierenverblijf

Zoveel toepassingen zoveel verschillende veiligheidsschakelaars

Afhankelijk van het type proces of machine moet de juiste veiligheidsschakelaar gekozen worden, denk hierbij aan mechanische veiligheidsschakelaars met- en zonder vergrendelfunctie, contactloze veiligheidsschakelaars, veiligheidsschakelaars voor explosieve omgevingen of RVS veiligheidsschakelaar, om u te helpen bij het maken van deze keuze hebben wij de verschillende soorten veiligheidsschakelaars nog even onder elkaar gezet.

Komt u er niet uit? Maak dan gebruik van ons stappenplan. Of neem gerust contact met ons op. 

Vergrendelingen bij uitlooptijd
Vergrendelingen met manipulatiebeveiliging
Schakelaars met vluchtwegontgrendeling
Voorkom insluiting
Modulaire machineveiligheidsoplossingen
Vergrendelingen voor hygiënische toepassingen
Robuuste schakelaars voor extreme toepassingen
Veiligheidsschakelaars met netwerkmogelijkheden
Veiligheidsschakelaars explosieve omgevingen

Veiligheidsvergrendelingen beschermen bij uitlooptijd

Een standaard veiligheid schakelaar genereerd een veilig stopcommando bij het openen van bijvoorbeeld een beweegbare afscherming. Vaak heeft de machine of installatie echter een uitlooptijd denk hierbij aan robots, mengers of persen. In dat geval mag er pas toegang worden verkregen na het verstrijken van de uitlooptijd, voor dit typen applicatie worden veiligheidsschakelaars met vergrendeling gebruikt, deze zogenaamd veiligheidsvergrendelingen of safety interlocks houden de afscherming vergrendeld totdat het proces volledig tot stilstand is gekomen.

Veiligheidsschakelaars met uitlooptijd

Veiligheidsschakelaars met manipulatiebeveiliging

Voor sommige applicatie kan het een vereiste zijn op veiligheidsmaatregelen te nemen tegen manipulatie of overbrugging van de veiligheidsschakelaar. De te nemen maatregelen ter voorkoming van manipulatie zijn vastgelegd in de norm EN ISO 14119, hierin wordt onder andere het gebruik van gecodeerde veiligheidsschakelaars beschreven. Door het toepassen van RFID in veiligheidsschakelaars kan een (uniek) gecodeerde verbinding tussen actuator/bedientong en de schakelaar worden gecreëerd waardoor de veiligheidsschakelaar moeilijker te overbruggen.

Veiligheidsschakelaars geschikt als manipulatiebeveiliging

Veiligheidsschakelaars met vluchtwegontgrendeling

Voor machineveiligheids applicaties in onoverzichtelijke beveiligde zones of machines met full body access beschrijft de machinerichtlijn ISO 12100 (2010) in §6.3.5.3 het toepassen van een vluchtweg mogelijkheid. De B-norm EN ISO 14119 §5.7.5 geeft hierbij als voorbeeld het gebruik van een noodontgrendeling als reactieve insluitbeperkende maatregel. Door een veiligheidsschakelaar met noodontgrendeling in te zetten is het te allen tijde mogelijk de ruimte vanuit de binnenzijde te verlaten. Het gebruik van deze nooduit activeert hierbij direct een stop-commando wanneer ook onbedoelde herstart heeft plaatsgevonden.

Schakelaars met vluchtwegontgrendeling

Hoe voorkom je insluiting met veiligheidsschakelaars?

Zoals een noodontgrendeling volgens EN IOS 14119 een reactieve werking heeft tegen insluiting, bieden persoonlijke safety keys (mechanische of RFID gecodeerd) de mogelijk tot het voorkomen van insluiting en onbedoelde herstart. Het inzetten van een veiligheidssleutels voorkomt vergrendeling van de deur/luik of herstart van de machine totdat deze sleutel terug is ingevoerd in de veiligheidsschakelaar.

Gebruik daarnaast retro-fit onze mechanische insluitbeveiligingen voor het verhogen van uw machineveiligheid bij bestaande toegangsdeuren.

Veiligheidsschakelaars die insluiting voorkomen

Modulaire machineveiligheidsoplossingen

Uit het oogpunt van efficiëntie is het vaak wenselijk om verschillende deurfuncties in één configuratie te plaatsen. Naast de hiervoor beschreven opties als noodontgrendeling , veiligheidssleutels is het ook mogelijke eenvoudige machinebedieningen als noodstop, toegangsaanvraag, reset of een tag reader direct als geïntegreerde module aan de veiligheid schakelaar toe te voegen.

Modulaire veiligheidsschakelaars

amGard Pro veiligheidsschakelaar
Louis range fortress

Mechanische Interlocks voor hygiënische toepassingen

In zowel de voedselverwerkende industrie als de farmacie is hygiëne prioriteit één. Dus ook alla veiligheids-componenten die toegepast worden in deze omgevingen dienen te voldoen aan de gestelde hygiëne eisen. Gebruik daarom 3-A gecertificeerde veiligheidsvergrendelingen speciaal ontwikkeld voor dit type applicaties. Deze interlocks zijn geschikt voor chemische washdown omgevingen met hoge druk en hoge temperatuur. 3-A Hygiënische interlocks hebben daarom vlakke RVS oppervlaktes met afgeronde hoeken ter voorkoming van vuilophoping. Hiernaast hebben deze hygiënische veiligheidsschakelaars een zeer goede afdichting (IP69K).

Hygiënische veiligheidsschakelaars

Robuuste RVS veiligheidsschakelaars voor extreme toepassingen

Aangezien veiligheidsschakelaars in veel verschillende toepassingsgebieden worden ingezet zijn er ook toepassingen te vinden waar de omgeving minder vriendelijk is voor een veiligheidsschakelaar met een standaard kunststof of staal gecoate behuizing. Denk hierbij aan omgevingen met veel vocht, gebruik van chemicaliën bij washdowns of zeer koude- of warme omgevingen. Voor deze applicaties worden de volgende eisen gesteld aan de veiligheidsoplossing; een zeer goede afdichting (IP-waarde), grote uitlijningtolerantie van de bedientong, juiste materiaalkeuze (RVS), groot temperatuurbereik, slagvast met een grote houdkracht (Fmax). Daarnaast moet schakelaar soms ook nog bestand zijn tegen trillingen en ontworpen zijn voor het minimaliseren van de ophoping van stof en gruis in de schakelkop.

Modulaire veiligheidsschakelaars

amGard ProNet

Veiligheidsschakelaars met netwerkmogelijkheden

In het afgelopen decennium zijn er aanzienlijke ontwikkelingen geweest m.b.t. veiligheidsschakelaars en interlocks voor netwerk besturingssystemen zoal ProfiNet en Ethernet IP. Machines steeds meer functionaliteit met complexe logica vereisen, met netwerk geïntegreerde veiligheidsschakelaars kunnen I/O’s efficiënter worden ingericht en installatie- en implementatiekosten aanzienlijk worden verminderd.

Netwerk Interlocks bieden directe communicatie met Ethernet/IP & CIP Safety of PROFINET & PROFIsafe gebaseerde systemen voor industriële veiligheid en besturing en zijn verkrijgbaar met verschillende M12- en 7/8″-aansluitoplossingen voor daisy-chain.

Als toevoeging is nu mogelijk netwerk interlocks te krijgen met PoE (Power over Ethernet), wat voor een nog grotere besparing op integratie met zich meebrengt, zo zijn er geen junction boxes nodig en kan de bekabeling verder gereduceerd worden.

Netwerk veiligheidsschakelaars

Veiligheidsschakelaars voor explosieve omgevingen

Wanneer veiligheidsschakelaars worden toegepast in Ex omgevingen moeten deze zo zijn ontworpen dat er geen risico bestaat op explosiegevaar. In de ATEX 114 norm worden de eisen aan elektromechanische componenten beschreven, daarnaast worden in de norm onderscheid gemaakt tussen verschillende Ex zones; Zone 0, Zone 1 en Zone 2 voor gasexplosies en Zone 20, Zone 21 en Zone 22 voor stofexplosies.

De Ex markering op ieder component geeft aan voor welke omgeving deze gebruikt kan worden. Denk hierbij aan informatie m.b.t. tot de omgevingstemperatuur, Ex Zone, IP-waarde en risico op vonkvorming door materiaalkeuze.

Als alternatief naast elektromechanische Ex schakelaars kan er ook worden gekozen voor het toepassen van een volledig mechanisch trapped key systeem, waarbij enkel de elektrische isolatie buiten de zone geplaatst wordt.

Atex veiligheidsschakelaars

Nieuws Alfred Range explosion proof

Kies de juiste veiligheidsschakelaar

Veiligheidsschakelaars, in de norm ook wel “blokkeerinrichtingen gekoppeld aan afscherming” genoemd, zijn verkrijgbaar in veel verschillende uitvoeringen. Om u te helpen bij het maken van de juiste keuze voor een veiligheidsschakelaar voor uw toepassingen hebben wij de volgende checklist opgesteld.  

Stap 1 Bepaal het vereiste veiligheidsniveau

Om de juiste veiligheidsschakelaar te selecteren moet eerst aan de hand van veiligheidsnormen het risiconiveau bepaald worden.

Twee veel gebruikte normen voor machineveiligheid zijn EN/ISO 13849-1 en ISO 62061. Aan de hand van een risicobeoordeling (RI&E) en deze normen wordt het vereiste veiligheidsniveau van de veiligheidsschakelaar vastgesteld, uitgedrukt in PLa t/m PLe (volgens EN/ISO 13849-1) of SIL 1 t/m SIL 3 (volgens ISO 62061).

SIL 3 of PLe veiligheidsschakelaars bieden dus de hoogste mate van veiligheid omdat deze ontworpen zijn voor machines en processen waar een grotere kans is op zwaar letsel is i.c.m. met frequente toegang. Deze veiligheidsschakelaars zijn daarom zowel elektrisch als mechanisch redundant en zorgen dat 1 fout niet lijdt tot verlies van de veiligheidsfunctie.

PLd geschikte veiligheidsschakelaars

PLe geschikte veiligheidsschakelaars

Lees meer over het toepassen van veiligheidsnormen

Er zijn talloze verschillende machines, het is onmogelijk om voor iedere specifieke machine precies vast te leggen waaraan deze moet voldoen, daarom heeft de Europese Unie hiervoor globale wetgeving gemaakt: de Machinerichtlijn 2006/42/EG.

Stap 2 Heeft de machine een uitlooptijd?

Ja

Veiligheidsvergrendeling of interlock

Wanneer de machine niet direct stilstaat na afschakelen/isoleren of wanneer de responstijd tussen de veiligheidsschakelaar en de veiligheidsbesturing i.c.m. de afstand tussen het toegangspunt en het gevaar te kort is om veilige toegang te kunnen garanderen, moet de veiligheidsschakelaar voorzien worden van een vergrendelfunctie. Dit wordt een solenoid interlock of veiligheidsvergrendeling genoemd.

Bij dit type veiligheidsschakelaar wordt eerst een toegangsaanvraag gedaan (op de schakelaar of extern) waarna enkel na het verstrijken van de uitlooptijd of stilstandsdetectie de veiligheidsschakelaar wordt ontgrendeld.

Gebruik in dit geval een mechanische veiligheidsschakelaar met vergrendeling.

Mechanische veiligheidsschakelaars met vergrendeling

Buitenverblijf beren met vergrendelingen

Nee

Veiligheidsschakelaar, veiligheidssensor of procesvergrendeling

Wanneer de machine direct stilstaat na isolatie mag een veiligheidsschakelaar zonder vergrendeling worden toegepast, waarbij het openen van het toegangspunt direct de machine afschakelt / isoleert.

Type veiligheidsschakelaar waarbij er een mechanische verbinding is tussen de kop en de bedientong of actuator (vaste en draaiende wereld), de retentiekracht (houdkracht) zorgt voor een goede deursluiting en gegarandeerde uitlijning.

Ook wel veiligheidssensor genoemd is een type veiligheidsschakelaar waarbij de zender en de ontvanger tegenover elkaar gepositioneerd worden op resp. het vast en bewegende zijde van een toegangspunt. Wanneer de ontvangen of actuator wordt buiten het bereik van de zender komt zal de machine geïsoleerd worden. Er worden verschillende technieken gebruikt in contactloze veiligheidsschakelaars naargelang de toepassing;

Magnetische veiligheidssensoren
Op magnetisme gebaseerde contactloze sensoren zijn de meest eenvoudige manier van het beveiligen van uw machines, deze technologie is robuust, goed bestand tegen trilling en onderhoudsvrij.

Gecodeerde magnetische veiligheidsschakelaars
Deze veiligheidssensoren bieden het gemak en onderhoud van een standaard magnetische veiligheidsschakelaars meer bieden een verhoogde veiligheid op het gebieden van manipulatie en overbrugging. Hierdoor mag dit type worden ingezet als een laag gecodeerde blokkeerinrichting volgens EN ISO 14119:2013.

RFID gecodeerde veiligheidsschakelaars (transponder)
Dit type veiligheidssensor maakt gebruikt van RFID technologie waarbij er gekozen kan worden voor een unieke codering van iedere sensor. Het gebruik van transponders in veiligheidsschakelaars zorgt hierdoor voor een hoge codering volgens EN ISO 14119:2013.

Wanneer de machine/robot geen uitlooptijd heeft maar het niet wenselijk is dat het proces verstoord wordt door het openen van een toegangspunt dan kan er gekozen worden voor een procesvergrendeling of magneetvergrendeling. In de praktijk is de dit een houdmagneet (elektromagneet) voorzien van een gecodeerde contactloze veiligheidssensor.

De elektromagneet biedt doorgaans een houdkracht van tussen de 500N tot 1000N en voorkomt hiermee het onbedoeld openen van toegangspunten. Dankzij de manipulatie beveiliging bieden veilige magneetvergrendelingen de maximale veiligheid voor processen zonder of met korte uitlooptijd.

Mechanische veiligheidsschakelaars

Contactloze veiligheidsschakelaars

Procesvergrendelingen

Stap 3 Bestaat er een risico op insluiting?

Wanneer en operator met zijn volledige lichaam een beveiligde zone kan betreden (full body access) bestaat er een risico op insluiting en onbedoelde machine herstart. Ter voorkoming van insluiting onderscheid de norm twee verschillende typen preventiemaatregelen:

Re-actieve preventie

Insluiting kan voorkomen worden door een veiligheidsvergrendeling te voorzien van een noodontgrendelingsfunctie, waar het toegangspunt altijd vanuit de binnenzijde ontgrendeld kan worden bij bijvoorbeeld brand of spanningsuitval. Denk hierbij een mechanische ontrgrendelingsknop of hendel aan de binnenzijde van de beveiligde zone welke de veiligheidscontacten bediend en de interlock ontgrendeld.

Veiligheidsschakelaars met noodontgrendeling

Pro-reactieve preventie

Onbedoelde machine herstart kan ook worden voorkomen door de mogelijkheid tot herstart te voorkomen wanneer een operator toegang krijgt tot de beveiligde zone. De norm onderscheid de volgende type pro-actieve oplossingen voor insluiting. 

Schakelaars met sleutelfunctie

Veiligheidsschakelaar voorzien van een Safety-key of veiligheidssleutel. 

Lockout-Tagout

Het plaatsen van een persoonlijk hangslot ter voorkoming her inschakelen van de veiligheidsschakelaar.

Radar Scanner

Een veilig detectiesysteem zoals radarbeveiliging of laserscanners.

Insluitingsbeveiliging

Mechanische insluitingsbeveiliging voor deuren of lichtschermen.