Providing Safety
Een LOTO procedure is een belangrijk onderdeel van machineveiligheid

LOTO Procedure

Waarom LOTOTO een belangrijk onderdeel is van uw machineveiligheid

Ondanks dat onderhoud, schoonmaak en vervangingswerkzaamheden slechts enkele procenten van de totale bedrijfstijd van een machine beslaan, vindt juist een groot deel van de bedrijfsongevallen plaats tijdens deze activiteiten.

Het belang van LOTO

LOTOTO procedures

Het is dus van essentieel belang dat onderhoud, schoonmaak en vervangingswerkzaamheden veilig en spanningsloos plaatsvinden. De oplossing hiervoor is het gebruik van LOTO of LOTOTO (Lockout-Tagout-Tryout). LOTO is een veiligheidsprocedure die er op gericht is alle energiebronnen te isoleren alvorens er werkzaamheden kunnen plaatsvinden.

Door een efficiënte LOTO procedure op te stellen en deze te koppelen aan uw werkvergunningssysteem is het mogelijk een groot deel van het risico te elimineren.

Zoals de term al zegt is de basis van LOTOTO gericht op het uitschakelen en vergrendelen (Lock-out), markeren (Tag-out) en testen (Try-out) van iedere energiebron die betrekking heeft op de werkzaamheden.

De LOTO-Procedure
LOTO procedures bestaan uit een algemene procedure en machine specifieke procedures. De algemene LOTO procedure beschrijft met name de richtlijnen en eisen voor het gebruik van LOTO. Een machine procedure geeft exact aan welke vergrendeling waar geplaatst moeten worden om de installatie veilig te stellen.

Het opstellen van de machine specifieke LOTO-procedure kan een tijdrovende klus zijn. Voor iedere machine waar LOTOTO op van toepassing is dient een apart procedureblad opgesteld te worden. Hierin is kennis van elektrische-schema’s, leidingwerk (P&ID) en restenergie vereist. Om deze procedure up-to-date te houden is het belangrijk ook een management of change systeem (MOC) te implementeren, zodat de aanpassingen aan de machines ook verwerkt worden in de LOTO procedure.

LOTO Producten
Wanneer de LOTOTO procedures zijn opgesteld is het vervolgens zaak een slotenschema op te stellen. Hierin wordt het volgende vastgelegd:

  • Wel of niet gebruik maken van een hoofdsleutelsysteem (Master Keyed).
  • Kleurcodes en graveringen voor de verschillende hangslotgroepen.
  • Medewerkers die een of meer persoonlijke veiligheidshangsloten nodig hebben.
  • Het aantal benodigde veiligheidshangsloten voor externe medewerkers en contractoren.
  • Wel of niet gebruik maken van group-lockout sloten.

Vervolgens kunnen de benodigde LOTO materialen worden geïnventariseerd, denk naast aan de hiervoor beschreven veiligheidshangsloten ook aan elektrische- en mechanische vergrendelingen (lock-outs), veiligheidstags, group lock boxen en opbergsystemen.

LOTO implementatie
De laatste stap is de implementatie. Hieronder vallen het ter beschikking stellen van de materialen, het koppelen van de procedures aan de werkvergunning en het trainen van de LOTO-verantwoordelijke, medewerkers en overige betrokkenen.

Het wordt aanbevolen uw medewerkers jaarlijks te trainen, zodat kennis van de procedures en het gebruik van de materialen op peil worden gehouden.

Heeft u hulp nodig bij het opstellen van procedures inventarisatie van de benodigde LOTO-materialen? Of heeft u interesse in een vrijblijvend gesprek met één van onze specialisten over het gebruik van LOTO? Neem dan contact op via T +31 10 822 44 00 of sales@lockout-tagout-shop.com

Als ondersteuning bieden wij een kosteloze LOTOTO handleiding aan op onze webshop www.lockout-tagout-shop.com

Deel dit artikel:

LinkedIn
Twitter
Facebook

Laatste Artikelen

de ALPHA en BRAVO insluitingsbeveiligingen

Wat zijn de ALPHA en BRAVO insluitingsbeveiligingen hoe verhoogd het de veiligheid? De ALPHA en BRAVO zijn volledig mechanische beveiligingssystemen…

Fortress Sleutelgraveringen

Fortress houdt graveringen en sleutelnummers (differ) bij volgens de richtlijnen van ISO/TS 19837: 2018...

Connect met USP

Direct contact

Nederland
Van ’t Hoffstraat 4
2665 JL Bleiswijk
Nederland

+31(0)108224400
sales@usp-safety.com


Duitsland
Theodorstraße 105
40472 Düsseldorf
Duitsland

+49 (0)211 302 979 18
sales.de@usp-safety.com

Gerelateerde artikelen