Providing Safety
De muting functie van de laserscanner

De muting functie van de Datalogic Laserscanner

In dit artikel zal uitgebreid worden ingegaan op de muting functie van de Datalogic laserscanner. Eerst wordt kort de algemene beschrijving van de laserscanner belicht, om vervolgens dieper in te gaan op de werking en het doel van de muting functie.

Wat is de muting functie?

Belangrijke punten bij instellen van de muting functie

De Datalogic laserscanner

De Datalogic laserscanner is een electro-sensitive protective equipment (ESPE). Het maakt gebruik van actieve opto-elektronische beschermingsmiddelen die reageren op de diffuse reflectie van een straling (AOPDDR’s), volgens de definitie en vereisten van de internationale veiligheidsnorm IEC 61496-3. De optische straling is een klasse 1 infraroodlaser die in het apparaat wordt gegenereerd.

Als het apparaat wordt toegepast op een machine dat een risico op persoonlijk letsel met zich meebrengt, biedt het bescherming door de machine in een veilige stand te zetten voordat een persoon de gevaarlijke punten bereikt.

Het werkingsprincipe

De onzichtbare straal van de laser creëert een tweedimensionaal veiligheidsgebied dat moet worden doorkruist om het gevaarlijke punt te bereiken. Op deze manier kan de gevaarlijke beweging van de machine worden gestopt voordat iemand het gevaarlijke punt bereikt.

Binnen het detectiebereik van het apparaat kunnen twee gebieden tegelijkertijd worden bewaakt: De veiligheidszone, die wordt gebruikt om operators of objecten die een gevaarlijke zone betreden te detecteren; en de waarschuwingszone, die kan worden gedefinieerd met een grotere afstand dan de veiligheidszone, zodat een configuratie objecten kan detecteren die de veiligheidszone dicht naderen.

De muting functie

Door middel van de muting functie kan automatisch de veiligheidsstatus worden uitgeschakeld voor zowel het volledige (totale demping) als een deel (gedeeltelijke demping) van het veiligheidsgebied. Deze functionaliteit komt van pas wanneer een object, zonder menselijke aanwezigheid, door het gevaarlijke gebied moet gaan. Dit maakt het mogelijk om specifieke cyclische handelingen uit te voeren zonder de werking van de machine te onderbreken.

Bij muting van de machine wordt dit aangegeven door een externe muting lamp die verbonden is met de Datalogic veiligheidslaserscanner. De lamp knippert wanneer de muting functie actief is. De muting functie zorgt er dus voor dat de veiligheidssensor tijdelijk stopt met controleren op obstakels, maar de belangrijke veiligheidsuitgangen blijven actief (zoals nodig is voor de werking van de machine). Om de muting functie  te activeren, heeft de veiligheidssensor twee knoppen, genaamd Muting 1 en Muting 2.

De dempingsensoren moeten worden geplaatst op basis van de lengte en snelheid van het materiaal om passerende objecten (zoals pallets, voertuigen, etc.) te herkennen. Als een mutingzone met verschillende snelheden betreden wordt moet bekeken worden hoe dit de totale mutingtijd beïnvloedt.

Belangrijke punten bij het instellen van de muting functie

Let goed op bij het kiezen van de configuratie, want een foutieve keuze kan leiden tot een verkeerde werking van de mutingfunctie en een vermindering van het veiligheidsniveau veroorzaken. Raadpleeg de relevante referentiestandaard voor een correct gebruik van de mutingfunctie.

Daarnaast moeten de muting sensoren zo worden geplaatst dat het tijdens het activeren van de muting functie niet mogelijk is voor een persoon om door de gewenste zone te gaan.

Voor meer informatie kunt u de uitgebreide gebruikershandleiding doornemen van Datalogic of contact opnemen met ons toegewijde team van Sales Engineers!

Deel dit artikel:

LinkedIn
Twitter
Facebook

Laatste Artikelen

5 stappen naar uw eigen geconfigureerde veiligheidsschakelaar​

Het kan gebeuren dat u een specifieke veiligheidsschakelaar zoekt die volledig aan uw wensen voldoet, maar niet in onze webshop…

Troax Blueguard Hygiënische afscherming

BlueGuard, ontwikkeld door Troax, is een hoogwaardig machine-afschermingssysteem dat voldoet aan strenge hygiënische normen...

Connect met USP

Direct contact

Nederland
Van ’t Hoffstraat 4
2665 JL Bleiswijk
Nederland

+31(0)108224400
sales@usp-safety.com


Duitsland
Theodorstraße 105
40472 Düsseldorf
Duitsland

+49 (0)211 302 979 18
sales.de@usp-safety.com

Gerelateerde artikelen

Nieuws Alfred Range explosion proof
Machineveiligheid

Het gebruik van Alfred-vergrendelingen

Bij Unique Safety Products hebben we een ruim assortiment Fortress veiligheidsschakelaars. U vindt bij ons een reeks robuuste vergrendelingsapparaten, ontworpen en gecertificeerd voor gebruik op gevaarlijke locaties en in explosieve atmosferen…

Lees verder