Providing Safety
De functie van Toegangssleutels vs Veiligheidssleutels

Voorkom opsluiting in gevaarlijke gebieden met toegangs- en veiligheidssleutels

Opsluiting in gevaarlijke omgevingen is een belangrijk veiligheidsprobleem in veel industriële omgevingen. Het per ongeluk inschakelen van machines terwijl personeel onderhoud of andere taken uitvoert, kan leiden tot ernstig letsel of dodelijke ongevallen.

Fortress Safety heeft een robuust Trapped Key System ontwikkeld, dat gebruik maakt van toegangssleutels en persoonlijke veiligheidssleutels, om ervoor te zorgen dat machines op de juiste manier worden uitgeschakeld en buiten werking blijven terwijl het personeel zich in potentieel gevaarlijke gebieden bevindt. In dit artikel wordt onderzocht hoe het gebruik van toegangs- en veiligheidssleutels insluitingsgevaar effectief kan voorkomen, waardoor een veiligere werkomgeving wordt gecreëerd.

Met het Trapped Key System van Fortress Safety moeten specifieke handelingen worden uitgevoerd voordat een beveiligde ruimte wordt betreden. Dit systeem zorgt ervoor dat machines binnen het beveiligde gebied op de juiste manier worden uitgeschakeld voordat ze worden betreden, waardoor personeel wordt beschermd tegen potentiële gevaren en opsluiting in het gevaarlijke gebied.

Het verschil tussen toegangssleutels en veiligheidssleutels

Toegangssleutels

Toegangssleutels worden gebruikt om de toegang tot bepaalde gebieden of machines te regelen, zodat alleen toegang wordt verleend als dat veilig is. Ze worden in sloten gestoken die deuren of poorten bedienen en alleen als de toegangssleutel wordt omgedraaid, kan de deur worden geopend. Dit mechanisme zorgt voor gecontroleerde en veilige toegang tot gevaarlijke gebieden.

Veiligheidssleutels

Veiligheidssleutels zijn bedoeld om uw persoonlijke veiligheid te garanderen tijdens uw aanwezigheid in een gevaarlijke omgeving. In systemen waar de toegang tot gevaarlijke gebieden beperkt is, neemt het personeel deze sleutels uit de sleutelwisseleenheid nadat de toegangssleutel in de vergrendeling is gestoken. Dit voorkomt dat de deur wordt gesloten terwijl er onderhoud wordt uitgevoerd. Werknemers dragen de veiligheidssleutels mee in de afgesloten ruimte, waardoor maximale veiligheid wordt gegarandeerd doordat machines niet opnieuw kunnen worden opgestart totdat alle sleutels terug zijn in de vergrendeling.

Beide sleutels zijn een integraal onderdeel van sleutelvergrendelingssystemen, zoals de mGard-serie van Fortress Safety. In een sleuteluitwisselingssysteem moet een sleutel worden ingestoken en omgedraaid voordat een andere sleutel kan worden verwijderd, waardoor een strikte volgorde van handelingen wordt afgedwongen. Een trapped key systeem zorgt ervoor dat handelingen zoals het openen van een deur of het starten van een machine alleen kunnen worden uitgevoerd als een sleutel zich in de juiste positie bevindt.

Kenmerken van Fortress Keys

Sleutel kleurcoderingen en graveringen

Fortress Safety biedt de mogelijkheid om toegangs- en veiligheidssleutels te graveren met 30 tekens verdeeld over drie regels (3×10 tekens). Daarnaast kunnen sleutels worden voorzien van een gekleurde cover, verkrijgbaar in acht verschillende kleuren, om specifieke sleutels te onderscheiden. Een afdichting, verkrijgbaar in negen kleuren, kan de sleutel ook omhullen voor verdere differentiatie.

We hebben een uitgebreid artikel over Fortress graveringen.

Duurzaam materiaal

De Fortress sleutels zijn gemaakt van robuuste materialen, deze sleutels kunnen rotatiekrachten tot 10 Newtonmeter weerstaan zonder risico op schade. Deze duurzaamheid zorgt voor een lange levensduur en betrouwbare prestaties.

Verbetering van de veiligheid

Door ervoor te zorgen dat machines en gevaarlijke zones alleen onder veilige omstandigheden toegankelijk zijn, verlagen deze sleutels het risico op ongevallen aanzienlijk. Het Trapped Key System verplicht dat machines worden uitgeschakeld en niet opnieuw kunnen worden gestart totdat al het personeel de gevaarlijke zone heeft verlaten en de veiligheidssleutels heeft ingeleverd.

Het Trapped Key System toepassen in alledaagse activiteiten

Onderhoud

Voordat een onderhoudsmedewerker een machinegebied kan betreden, moet de toegangssleutel in de vergrendeling worden gestoken om de machine uit te schakelen. Hierdoor wordt een veiligheidssleutel vrijgegeven die je met je mee de ruimte in dragen. Zolang de veiligheidssleutel met de werknemer in het gebied aanwezig is, kan de machine niet opnieuw worden opgestart, waardoor de veiligheid van de werknemer gegarandeerd is.

Het betreden van bewaakte zones

In een productieomgeving kan het nodig zijn dat operators toegang moeten krijgen tot afgeschermde delen van een machine. Het Trapped Key Systeem zorgt ervoor dat de machine wordt gestopt en onbruikbaar blijft terwijl de afscherming open is, zodat bedieners beschermd worden tegen bewegende onderdelen.

Hoewel het Trapped Key System niet fysiek voorkomt dat iemand opgesloten raakt, vermindert het de kans op insluiting en andere ongelukken aanzienlijk door ervoor te zorgen dat machines niet bediend kunnen worden terwijl het personeel zich in gevaarlijke gebieden bevindt. Deze gedwongen opeenvolging van handelingen en gecontroleerde toegang tot gevaarlijke gebieden zijn essentieel voor het in stand houden van een veilige werkomgeving.

In dit artikel genoemde producten

mGard
Trapped Key Systeem

Het enige vergrendelings
systeem dat TüV-gecertificeerd is voor Ple

Deel dit artikel:

LinkedIn
Twitter
Facebook

Laatste Artikelen

ALPHA en BRAVO insluitingsbeveiligingen

Wat zijn de ALPHA en BRAVO insluitingsbeveiligingen hoe verhoogd het de veiligheid? De ALPHA en BRAVO zijn volledig mechanische beveiligingssystemen…

Fortress Sleutelgraveringen

Fortress houdt graveringen en sleutelnummers (differ) bij volgens de richtlijnen van ISO/TS 19837: 2018...

Connect met USP

Direct contact

Nederland
Van ’t Hoffstraat 4
2665 JL Bleiswijk
Nederland

+31(0)108224400
sales@usp-safety.com


Duitsland
Theodorstraße 105
40472 Düsseldorf
Duitsland

+49 (0)211 302 979 18
sales.de@usp-safety.com

Gerelateerde artikelen