Providing Safety
Brilberenverblijf DierenPark Amersfoort

Het beveiligen van het brilberenverblijf in DierenPark Amersfoort

DierenPark Amersfoort hecht veel waarde aan veiligheid, van zowel de dieren als de bezoekers en de verzorgers. Bij het (door)ontwikkelen van nieuwe dierenverblijven staat de veiligheid en het welzijn van de dieren dus ook voorop.

Om deze veiligheid te kunnen waarborgen en om ontsnappingen te voorkomen, heeft DierenPark Amersfoort er voor gekozen om samen te werken met Unique Safety Products bij het beveiligen van het nieuwe brilberenverblijf.

Bekijk de video over het nieuwe beveiligingssysteem in DierenPark Amersfoort

Een nieuw verblijf met nieuwe beveiliging
DierenPark Amersfoort en Unique Safety Products zijn samen op zoek gegaan naar de best mogelijke oplossing voor het nieuwe verblijf van de brilberen. De brilberen in DierenPark Amersfoort zijn sinds 2021 bewoners van het dierenpark en zijn op dit moment de enige brilberen in Nederland. De beren hebben plaats genomen in het oude verblijf van de bruine beren.

In het wild leven brilberen in het Andesgebergte, Zuid-Amerika. Daar leeft deze berensoort tussen de bomen en klimmen zij regelmatig in boomtoppen. Om de ideale leefomgeving voor de nieuwe bewoners te creëren is het verblijf van de bruine beren speciaal verbouwd en aangepast aan de natuurlijke leefomgeving van de brilberen. 

Bij dit nieuwe, verbouwde verblijf horen ook nieuwe beveiligingsmaatregelingen. Tijdens het selecteren van de juiste oplossing om de veiligheid te garanderen was het belangrijk dat het een dwangmatig systeem zou worden, waardoor het maken van fouten tot een minimum wordt beperkt. Het onjuist afsluiten van dierenverblijven kan namelijk grote gevolgen hebben voor zowel mens als dier.

mGard Trapped Key Systeem
De juiste oplossing voor het beveiligen van dit dierenverblijf is het mGard Trapped Key Systeem van Fortress Interlocks. Het mGard Trapped Key Systeem werkt door middel van het vrijgeven en vergrendelen van uniek gecodeerde sleutels in een vooraf vastgestelde volgorde. Het is een mechanisch sleuteltransfersysteem dat zich al heeft bewezen bij het beveiligen van een uitgebreid assortiment aan machines, processen, achtbanen en dierenverblijven.

Hoe werkt het beveiligingssysteem in het berenverblijf?

Het brilberenverblijf in DierenPark Amersfoort bestaat uit een buitenverblijf, een separatieruimte en twee binnenverblijven, gescheiden van elkaar door luiken. Iedere ruimte is toegankelijk voor de verzorgers middels een deur. Door het Trapped Key Systeem kunnen nooit twee deuren en luiken die aan dezelfde ruimte grenzen, tegelijkertijd worden geopend.

De deuren en luiken zijn voorzien van mechanische vergrendelingen. Om een deur te openen zijn de sleutels uit de vergrendelingen van de luiken nodig die aan dezelfde ruimte grenzen. Er komt pas een sleutel vrij uit de vergrendeling van een luik als dit luik gesloten is. Dit luik kan niet open totdat de sleutel terug is geplaatst in de vergrendeling.

beveiliging berenverblijf
Openen deur A
Voor het openen van deur A,
moeten de sleutels uit het rode, blauwe en oranje luik
worden ingevoerd. Deze luiken moeten eerst gesloten
zijn om de sleutels vrij te krijgen.
Openen deur B
Voor het openen van deur B,
moeten de sleutels uit het groene, witte en blauwe luik
worden ingevoerd. Deze luiken moeten eerst gesloten
zijn om de sleutels vrij te krijgen.
Openen deur C
Voor het openen van deur C,
moeten de sleutels uit het groene, witte en oranje luik
worden ingevoerd. Deze luiken moeten eerst gesloten
zijn om de sleutels vrij te krijgen.
Openen deur D
Voor het openen van deur D,
moet de sleutel uit het rode luik
worden ingevoerd. Dit luik moet eerst
gesloten zijn om de sleutel vrij te krijgen.
Openen deur E
Voor het openen van deur E,
moet de sleutel uit het rode luik
worden ingevoerd. Dit luik moet eerst
gesloten zijn om de sleutel vrij te krijgen.

Het openen van deur A
Stel je voor, je staat voor deur A en wilt de separatieruimte betreden. Je wilt niet dat een ander het luik naar de separatieruimte opent, wanneer jij je in deze ruimte bevindt. Dan kunnen de brilberen naar jou toe, waardoor de situatie onveilig wordt.

Om deur A veilig te openen, zijn de sleutels uit luiken rood, oranje en blauw nodig. Deze luiken moeten gesloten zijn om de sleutels hieruit vrij te krijgen. Vervolgens moeten al deze sleutels in de schakelaar op deur A worden gestoken om de deur te kunnen openen.

Zolang deur A geopend is, zitten de sleutels vast in de vergrendeling op de deur. De vergrendelingen op de luiken missen nu dus sleutels en kunnen hierdoor niet worden geopend. Dit systeem zorgt er dus voor dat of de deur open kan, of de luiken. Het kan nooit tegelijkertijd.

beveiliging van berenverblijf

Het gebruik van een veiligheidssleutel
De vergrendeling op de deur, in dit geval deur A, is tevens voorzien van een persoonlijke veiligheidssleutel. Deze gele sleutel neemt de dierverzorger mee naar binnen. Zolang deze sleutel niet in de vergrendeling op de deur wordt gestoken, kan de deur niet worden gesloten en raakt de verzorger niet opgesloten in de separatieruimte.

Het openen van deur B, C, D & E
Dezelfde situatie bevindt zich bij deuren B en C. Deur B gaat pas open als de sleutels uit het blauwe, witte en groene luik worden gehaald en in de deurvergrendeling van deur B worden gestoken. Deur C gaat pas open als de sleutels uit het groene, witte en oranje luik worden gehaald en in de deurvergrendeling van deur C worden gestoken. Deuren D en E gaan beide open wanneer de sleutel uit de vergrendeling van het rode luik in de vergrendeling van de deur wordt ingevoerd.

binnenverblijf beveiliging dierenverblijf

Toegepaste producten in dit praktijkvoorbeeld:

mGard

Mechanisch Trapped Key Interlock systeem.

Deel dit artikel:

LinkedIn
Twitter
Facebook

Laatste Artikelen

USP ontvangt de Brady Silver Partner Award

Vrijdag 31 maart 2023 ontving Unique Safety Products de Silver Partner Award van Brady...

USP staat op het congres Industriële Veiligheid 2022

USP staat op het congres Industriële Veiligheid 2022...

Connect met USP

Direct contact

Nederland
Van ’t Hoffstraat 4
2665 JL Bleiswijk
Nederland

+31(0)108224400
sales@usp-safety.com


Duitsland
Theodorstraße 105
40472 Düsseldorf
Duitsland

+49 (0)211 302 979 18
sales.de@usp-safety.com

Gerelateerde artikelen