Providing Safety
Alternatieve risico reducties voor LOTO

Alternatieve risico reducties voor LOTO

Ondanks dat Lockout Tagout Tryout (LOTOTO) geen wettelijke grondslag heeft in Europa is het wel de meest gebruikte manier om veilig onderhoud te plegen aan machines om ze te kunnen voldoen aan Europese regelgeving omtrent spanningsloos en veilig werken aan machines.

Alternatieve risico reducties voor LOTO

Dwangmatige mechanische interlock systemen

De OSHA 1910.147 standaard die betrekking heeft op LOTOTO, maakt gebruik van richtlijnen die opgesteld zijn door o.a. ANSI (American National Standard Institute). De laatste versie van deze richtlijn ANSI.ASSE Z244.1-2016 bevat praktische voorbeelden van alternatieve risico reducties voor LOTO.

ANSI/ASSE Z244.1-2016 het onder controle houden van gevaarlijke energie Lockout-Tagout en alternatieve methoden.

Dit document wordt gezien als een “must have” voor fabrieks- en onderhoudsmanagers die Lockout-Tagout procedures willen implementeren.

Werkgevers staan vaak voor moeilijke beslissingen wanneer wordt vastgesteld dat werknemers de LOTO-procedures niet of niet volledig volgen. Medewerkers kunnen bijvoorbeeld vergeten om een stap van dergelijke procedures toe te passen. De vraag is of bij overtreding van LOTO-procedures het beter is om disciplinaire maatregelen te nemen of om te kijken naar het verbeteren van de procedures. Overtredingen kunnen ook worden voorkomen door technische aanpassingen te maken.

Richtlijn Z244.1 bevat voorbeelden van alternatieve risico reducties voor LOTO zoals, Trapped Key Interlocks technologie. Trapped Key Interlocks kunnen worden ingezet als een verbeterde en dwangmatige versie van Lockout-Tagout.

Voor toepassingen die hoofdstroom-isolatie vereisen, kan een Trapped Key Interlock systeem worden gebruikt op de toegangspunten tot de installaties. Het mechanische sleutelsysteem garandeert dat volledig elektrisch afschakelen plaatsvindt voordat er toegang kan worden verkregen.

ANSI/ASSE Z244.1 bevat de volgende aanbevelingen voor het toepassen van een mechanisch Trapped Key Systeem voor het isoleren van de hoofdstroom.

  1. “Afschakelen middels gedwongen contacten via een op de as gemonteerd slotsysteem. Deze methode is geschikt wanneer het vermogen klein genoeg is om deze direct via de torsie van de sleutel te kunnen afschakelen.
  2. “Een nokmechanisme en een vergrendelingsmodule wanneer vermogens te groot zijn om direct door een mechanische slot te worden bediend”.

Z244.1 bevat daarnaast ook een nuttige afbeelding van een sleutelschakelaar- en nokvergrendelingsregelingen om een toepassing op meerdere toegangspunten te visualiseren.

In het algemeen geeft de standaard dus ruimte om LOTO-procedures aan te vullen met dwangmatige mechanische interlock systemen om zo risico’s te beperken bij cruciale processen of bij LOTO toepassingen waar het risico op overtreding groot is.

USP biedt een ruim assortiment aan zowel LOTO oplossingen, als Trapped Key systemen voor veilige toegang tot machines. Voor elektrische toepassingen kan worden gedacht aan veiligheidssleutelschakelaars of pensloten i.c.m. met een deurvergrendeling. Bij afsluiters aan valve interlocks, waarbij enkel sleutelvrijgave mogelijk is in de gesloten positie.

Heeft u interesse in vrijblijvend advies over LOTO of Trapped Key Interlocks? Neem dan contact op met onze sales engineers.

Deel dit artikel:

LinkedIn
Twitter
Facebook

Laatste Artikelen

de ALPHA en BRAVO insluitingsbeveiligingen

Wat zijn de ALPHA en BRAVO insluitingsbeveiligingen hoe verhoogd het de veiligheid? De ALPHA en BRAVO zijn volledig mechanische beveiligingssystemen…

Fortress Sleutelgraveringen

Fortress houdt graveringen en sleutelnummers (differ) bij volgens de richtlijnen van ISO/TS 19837: 2018...

Connect met USP

Direct contact

Nederland
Van ’t Hoffstraat 4
2665 JL Bleiswijk
Nederland

+31(0)108224400
sales@usp-safety.com


Duitsland
Theodorstraße 105
40472 Düsseldorf
Duitsland

+49 (0)211 302 979 18
sales.de@usp-safety.com

Gerelateerde artikelen